Černé (červené) čaje - plně oxidované čaje - Země původu - Čína
Černé čaje, ve východních zemích nazývané červené čaje, jsou založeny na mistrovství dosažení vysoké úrovně oxidace v čajových listech. Zjednodušeně můžeme zpracování černého čaje shrnout do pár kroků: zavadnutí, opakované rolování pro zbavení listů vody, oxidace ve vlhkém a teplém prostředí a dosušení na slunci nebo v peci. Černé čaje jsou obecně chuťově bohaté, plné a voňavé. I když byl červený čaj poprvé zdokumentován v horských oblastech Fujianu již v období dynastie Ming (1368-1644), nikdy nebyl velmi populární mezi čínskými konzumenty. V Británii si černý čaj získal obrovskou popularitu poté, co jej v roce 1662 představila svému lidu milovnice čaje portugalská princezna Kateřina z Braganzy (která se později stala anglickou královnou). Británii se podařilo zhruba replikovat čínský proces výroby červeného čaje na čajových plantážích svých kolonií, včetně Indie a Srí Lanky.
English Breakfast
Černý Yihong z Hubei | Yi Hong Gong Fu Cha
2024 Černý čaj ze starých stromů v Daxueshan - tradičně pečený | Da Xue Shan Gu Shu Hong Cha (Kao Hong)
2024 Černý čaj ze starých stromů v Daxueshan - sušený na slunci | Da Xue Shan Gu Shu Hong Cha (Shai Hong)
Černý čaj z Fujianu FBOP | Zheng He Hong Cha
Xiao Chi Gan - černý čaj z Wuyi | Tong Mu Guan Xiao Chi Gan
Červený šnek | Hong Bi Luo
Yunnan CTC | Dian Hong CTC
2017 Černý čaj ze starých stromů v Matai | Matai Dian Hong Cha
2018 Černý čaj ze starých stromů v Matai | Matai Dian Hong Cha
Earl Grey Imperial Classic
Černý čaj s květy růže | Mei Gui Hong Cha
Královský Černý Keemun (styl Hong Kong) | Qi Men Hong Cha Wang Xiang Gang Feng Ge
Černý čaj z Guangdong | Ying De Hong Cha
Černý čaj z Yixing | Yixing Gong Fu Hong Cha
Kouřový čaj z Wu Yi (Lapsang Souchong) | Zheng Shan Gui Yuan Xiao Chong
Zlatá opice | Jin Mao Hou
Černý čaj s vonokvětkou z Guilinu | Gui Hua Hong Cha
2021 Černý čaj ze starých stromů v Matai | Matai Dian Hong Cha
Černý Yunnan ze starých stromů - časná sklizeň | Zao Chun Lao Shu Tou Cai Hong Cha
Černý Yunnan Mao Feng | Yun Nan Mao Feng Hong Cha
Zlaté jehly z Yunnanu | Dian Hong Jin Zhen
Zlaté špičky z Yunnanu | Dian Hong Jin Hao
Zlaté pupeny z Yunnanu | Dian Hong Jin Ya
Co je to čaj English Breakfast?
Něco jako jediný správný recept pro čaj English Breakfast neexistuje. Je to spíše kategorie černých čajů než konkrétní čaj a receptů na English Breakfast může být tolik jako milovníků čaje. Je to náladový čaj spojený s ránem, který má za úkol pomoci správně začít váš den. Pomáhá mu k tomu přírodní kofein, taniny a fenoly, které mu dají dostatečnou sílu, aby zvládnul i příval mléka a cukru. Patřičná dávka žádoucí svíravosti zdůrazňuje ranní potřebu se rychle probudit a připravit na začínající den.
Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)
Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.