Blog

Co je to GABA čaj?
GABA je kyselina gama-aminomáselná. Je to chemická látka, která se přirozeně tvoří v mozku. Mnohé vědecké studie říkají, že při užívání jako doplněk může GABA pomoci snížit vysoký krevní tlak a podpořit celkový pocit pohody. GABA čaj je specificky zpracován s tím cílem, aby se v něm přirozeně se vyskytující kyselina GABA mohla plněji projevit, více než to umožňuje tradiční zpracování. Pití čaje GABA je jedním z nejzdravějších způsobů, jak zvýšit příjem kyseliny gama-aminomáselné.

Historie čaje Earl Grey
Čaj Earl Grey vyniká svou výraznou chutí, která pochází z přídavku bergamotového oleje. Bergamot je citrusové ovoce, které se pěstuje především v Itálii. Olej extrahovaný z jeho kůry má jasné, voňavé a lehce květinové aroma, které vhodně doplňuje plnou chuť černého čaje. Tato jedinečná kombinace vytváří okamžitě rozpoznatelnou vyváženou a osvěžující chuť.

Lao Ban Zhang 老班章 - historie a současnost
Staré čajové hory Laobanzhang se nachází pod správou oblasti Banzhang v okrese Bulangshan 布朗山乡 asi 70 km od okresního města Menghai. Je to místo plné historie a kulturního dědictví bohaté na kvalitní čaj Pu-erh známé jako „Král čaje Pu-erh“. Slovo "Banzhang" pochází z jazyka Dai: "Ba Zha", což znamená "ryba." Čínský přepis je „Banzhang.“ Na konci 90. let byl čaj Pu-erh v Yunnanu stále těžce prodávaným čajem a Laobanzhang byl ukrytý v hlubokých horách a prastarých lesích okresu Menghai. Čaj z Laobanzhang byl světu zcela neznámý.

Večer archivních čajů v Čajovém ateliéru
Ve čtvrtek 19.9.2024 jsme spoluorganizovali zajímavou společenskou akci v čajovně Čajový ateliér v Českých Budějovicích pod názvem Večer archivních čajů. Pravidelní návštěvnící čajovny, členové klubu i lidé z ulice měli možnost ochutnat nepřeberné množství stárnutých čajů Puer, Heicha, bílých čajů i Oolongů z Číny, Japonska, Taiwanu, Vietnamu a dalších lokalit. K dispozici byly čaje čerstvé i archivní od 80. let až do současnosti. Salónek archivních čajů se v Čajovém ateliéru buduje již řadu let a za tu dobu vznikla jedinečná sbírka čajů, za kterou by se nemusel stydět i lecjaký sběratel v Číně.

Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰
V jižním Fujianu existuje mnoho čajových kultivarů pro zpracování čaje oolong, např. Tie Guan Yin, Jin Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan a řada dalších. Jedním ze slavných čajových kultivarů z této oblasti je Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰, který je hojně vysazován v čajových zahradách oblasti Daqinshan v okrese Pinghe. Je to jeden ze čtyř slavných čajů Fujianu, další tři jsou Tie Guan Yin, skalní čaje z Wuyi a Zhangping Shui Xian. Bai Ya Qi Lan je čaj výjimečné kvality. I když je jeho zpracování podobné zpracování Tie Guan Yin, má svůj vlastní velmi osobitý charakter. Bai Ya Qi Lan je druhý nejúspěšnější exportní Oolong z jižního Fujianu, těsně před ním je Tie Guan Yin. Název tohoto Oolongu volně překládáme jako "vůně vzácné orchideje".

Sběr a zpracování černého čaje Keemun
Oblast Qimen 祁门 se nachází v tzv. „čajovém zlatém pásu“, což je pás lokalit produkujících čaj na 30 stupních severní šířky. Místní přírodní podmínky splňují pravidlo „čtyřikrát více a jednou méně“, což znamená mnoho hor, mnoho mraků, hodně mlhy, hodně deště a málo přímého slunečního svitu, které definuje dokonalé prostředí pro růst čajovníků. Odtud pochází slavný čínský černý čaj Černý čaj Keemun (Qi Men Hong Cha 祁门红茶). Je to jeden ze tří nejznámějších černých čajů na světě, společně s černým čajem Darjeeling a černým čajem Ceylon Uva. Na rozdíl od uvedených dvou černých čajů založených na velkolistých kultivarech, které pocházejí z tropického pásma, pochází černý čaj Keemun ze subtropického pásma a jeho kultivar je typický čínský malolistý Zhu Ye Zhong 槠叶种.

Černý Keemun je legenda mezi černými čaji
Černý čaj Keemun (Qi Men Hong Cha 祁门红茶) je slavný čínský černý čaj. Vyrábí se v okrese Keemun (Qi Men Xian 祁门县) v Anhui. Je to jeden ze tří nejznámějších černých čajů na světě, společně s černým čajem Darjeeling a černým čajem Ceylon Uva. Na rozdíl od uvedených dvou černých čajů založených na velkolistých kultivarech, které pocházejí z tropického pásma, pochází černý čaj Keemun ze subtropického pásma a jeho kultivar je typický čínský malolistý Zhu Ye Zhong 槠叶种. Vyznačuje se atraktivní přírodní jemnou a sladkou krémovou chutí, která tento čaj proslavila. Mimořádný terroir okresu Keemun vytváří jedinečné podmínky pro pěstování čaje bezprecedentní kvality.

Eurotium cristatum (Zlatý květ)
Eurotium cristatum (E. cristatum), běžně známý jako „zlatý květ“, je dominantním kmenem v procesu mikrobiální fermentace čaje z cihel Fu.E. cristatum má příznivé biologické vlastnosti, včetně produkce enzymů, antimikrobiálních vlastností, imunitní regulace, protinádorových vlastností, schopností redukce tuku a výhod při hubnutí. Díky svým probiotickým vlastnostem lze E. cristatum kombinovat s různými druhy čajových substrátů a připravit tak různé fermentované čaje. Ještě důležitější je, že v procesu fermentace čaje může E. cristatum vylučovat různé extracelulární enzymy, včetně některých hydrolytických enzymů a oxidoreduktáz. Metabolizují a přeměňují různé chemické složky v čaji prostřednictvím řady reakcí, jako je oxidace, degradace a kondenzace, které významně ovlivňují kvalitu čaje.

Hunanská cihla Fu Zhuan Cha 茯磚茶
Tmavý čaj má v Číně dlouhou historii, s různými typy produkovanými v několika provinciích. Mezi nejvýznamnější druhy patří tmavý čaj z Hunanu a jeho nejvýraznější variantou je Fuzhuan Cha. Původ tmavého čaje Fuzhuan Cha, je úzce spjat s nomádskými národy severní a západní Číny, jako jsou Mongolové, Tibeťané a Ujgurové. Jejich strava, bohatá na maso, mléko a chléb, postrádá vlákninu a vitamíny, takže čaj je nezbytný pro trávení a nutriční rovnováhu. Čaj považují za nepostradatelný, dokonce více než jídlo na krátkou dobu.

Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶
Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.

Vysoké hory a mraky dávají dobrý čaj - Zelené bambusové lístky z Emeishan
Zhu Ye Qing 竹叶青 je slavný čínský zelený čaj založený na pečlivém výběru jemných pupenů (pouze pupenů), které jsou pečlivě sbírány a ručně zpracovávány. Pochází z hory Emei (Emeishan 峨眉山) v provincii Sichuan a jeho jméno se překládá jako "zelené bambusové lístky". Zhu Ye Qing je výběrem drobných zelených pupenů, které jsou zploštělé rukama čajového mistra během fáze sušení na pánvi wok. Úhledné zelené listy připomínají malé zelené listy bambusu, odtud pochází jeho název.

Co je to čaj English Breakfast?
Něco jako jediný správný recept pro čaj English Breakfast neexistuje. Je to spíše kategorie černých čajů než konkrétní čaj a receptů na English Breakfast může být tolik jako milovníků čaje. Je to náladový čaj spojený s ránem, který má za úkol pomoci správně začít váš den. Pomáhá mu k tomu přírodní kofein, taniny a fenoly, které mu dají dostatečnou sílu, aby zvládnul i příval mléka a cukru. Patřičná dávka žádoucí svíravosti zdůrazňuje ranní potřebu se rychle probudit a připravit na začínající den.

Časná jarní sklizeň divokého čaje Ye Sheng Cha v Da Xue Shan 大雪山
Da Xue Shan 大雪山 je hora o výšce 3480 m nacházející se v oblasti Lincang v jihozápadním Yunnanu. Její vrchol je po celý rok pokryt sněhem, odtud název Velká sněžná hora (Da Xue Shan 大雪山). Divoký čaj (Ye Sheng Cha 野生茶, často nazývaný yunnanskými farmáři jako Shan Cha 山茶, ) zde roste v horském terénu v nadmořské výšce 2000-2300 m. Přesto, že roste v takto vysoké nadmořské výšce, klíčí dříve než většina běžných čajů v Yunnanu i zbytku Číny. Koncem března je čaj připraven ke sklizni. Divoký čaj z Daxueshan je známý svou jemnou chutí a vůní divoké orchideje. Místní farmáři pochází z menšinové skupiny Li Su, což je v Yunnanu velmi vzácná rasa, která v Číně typicky žíje ve vysokých horách. Povaha těchto lidí je taková, že by raději vyráběli méně čaje a žili jednoduchý život, tak jak tomu vždy bylo.

Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨
Yiwu 易武 je jedna ze Šesti čajových hor (Liu Da Cha Shan 六大茶山) v Yunnanu vyhlášených pro své staré čajové stromy. Nachází se v okrese Mengla 勐腊县 z Xishuangbanna. Je to jedna z mála čínských čajových lokalit v tropickém pásmu. V Yiwu je poměrně dost vesnic, kde se vyrábí čaj Puer. Mezi jinými jsou to Ma Hei, Luo Shui Dong, Ding Jia Zhai, Wan Gong, Man Xiu, Tong Qing He a Gua Feng Zhai. Hlavními obyvateli vesnice Gua Feng Zhai jsou lidé menšinové skupiny Yao v počtu asi 750 lidí. Vesnice se proslavila svým čajem s komplexní silnou chutí divokých čajovníků, rychlou proměnou chuti a sladkou delikátní dochutí.

Pohoří Bai Ying Shan 白莺山
Bai Ying Shan 白 莺 山 je jedním z masivů v pohoří Wu Liang Shan 无量 山 v jihozápadním regionu Lincang a poblíž řeky Lan Cang. Ačkoli tato lokalita není příliš slavná mezi čajovými pohořími v Yunnanu, Bai Ying Shan je prapůvodní místo starých Yunnanských velkých čajových stromů, jak naznačuje studie. Nachází se zde vůbec nejstarší čajový strom starší než 3 000 let a biologický charakter čajového semene starého stromu Bai Ying Shan dokazuje, že je rodištěm čajovníků Yunnan Da Bai. Mezi čajové druhy, které zde podle farmářů rostou, patří Ben Shan Cha 本山茶, Hei Tiao Cha 黑条茶, Er Ga Zi Cha 二嘎子茶,Meng Ku Zhong 勐库种, Bai Ya Cha 白芽茶涏嶌芽茶涏嶌芽茶涼 , He Zhuang Cha 贺庄茶 a Teng Zi Cha 藤子茶.

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování
Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.

Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽
V Číně začíná podzim. Nastal čas pro sklizeň divoce rostoucích čajovníků v Dabieshan 大別山 v západním Anhui. Zde je původní místo výroby slavného žlutého čaje Huang Shan Huang Ya 霍山黃芽.

Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)
Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.

Historie žlutého čaje
Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.

Jaký je vlastně příběh čaje?
Není sporu o tom, že čaj pochází z Číny, ale příběh o jeho původu --- nebo alespoň příběh, který číňané rádi vyprávějí --- je o hodně zajímavější. A proč ne? Nápoj takto prominentní si bezpochyby zaslouží nadživotní příběh. Podle lidových pověstí byl čaj objeven před několika tisíci lety mudrcem jménem Shennong (神農 Shen Nong), který nejen vynalézal nejrůznější užitečné až bláznivé věci pro svůj lid (jako zemědělské vybavení a čínský kalendář), ale byl také otcem tradiční čínské medicíny. Shennong byl nebo nebyl skutečnou postavou v historii, ale neuškodí věřit v jeho existenci --- ne-li dokonce v jeho téměř nadpřirozené schopnosti...

Čaj nebyl vždy brán vážně
V raných dobách se čaj připravoval mícháním čajových lístků s přísadami jako je cibule, datle nebo zázvor. Byl konzumován především pro jeho evidentní zdravotní přínos spíše než pro jakýkoliv požitek. Teprve za dynastie Tang (618-907 n. l.) se konzumace čaje stala sofistikovanější a bylo vyvinuto specializované čajové nádobí pro preciznější přípravu. V dynastii Song (960-1279 n. l.) se standardy přípravy a pití čaje nadále vyvíjely a zdokonalovaly, čímž připravily půdu pro moderní čajovou kulturu.

Nápoj, který změnil svět
Není to tak dávno, co byl čaj pro svět takovou posedlostí, že ve skutečnosti vedl k válkám tvořícím dějiny. Boston Tea Party - masivní protest amerických kolonistů proti zákonu britské vlády z roku 1773 o čaji. Zákon uvalil vysokou daň na čaje zasílané z Británie do míst tehdy známých jako Americké kolonie, a lidé byli více než pobouřeni. Demonstranti nastoupili na obchodní lodě v bostonském přístavu a házeli stovky beden s čajem do oceánu. V té době to byl čaj za hodně peněz a britský parlament reagoval přijetím ještě trestuhodnějších zákonů. Američtí kolonisté odpověděli ještě dalšími protesty, které nakonec vedly k Americké revoluci v roce 1775. A všichni víme, jak to skončilo. Bez nadsázky lze tedy říci, že čaj částečně stál u zrodu Spojených států amerických!
Rádce

Jak dokonale připravit čaj?
Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.
Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...

Jak si správně připravit japonský zelený čaj?
Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.

Jak si připravit hongkongský mléčný čaj?
Hongkongský mléčný čaj je nedostižný. Pokud jste milovníci čaje, je to jedna z věcí, kterou musíte ve svém životě zažít. Má krémovou texturu se sladkou a bohatou chutí a je skvělý jak horký, tak i ledový. Asi není potřeba zmiňovat, že nejvíce vám Gang Shi Nai Cha 港式奶茶 bude chutnat v Hongkongu a to nejen kvůli autentickému prostředí, ale taky kvůli místním originálním recepturám, které jsou často přísně střeženy. Autentický hongkongský mléčný čaj má svou viskozitu, texturu, chuť a vůni a také barvu. Po určité době strávené v Hongkongu se pro vás stane nepostradatelným a nezaměnitelným.

Tsuyucha つゆ茶 aneb jak si dokonale vychutnat Asahina Gyokuro
Tsuyucha つゆ茶 je způsob pití Asahina Gyokuro, který vám umožní plně si ho vychutnat. Název je kombinací slov „Tsuyu“ (rosa) a „to you“ a v současnosti je registrovanou ochrannou známkou rady Fujieda City Tea Promotion Council. Pomocí speciálního čajového náčiní a vlažné vody tento způsob pití čaje Gyokuro vyzdvihne jeho sladkost a umami na maximum. Vypití prvního nálevu při nízké teplotě vám umožní vychutnat si vlastnosti čaje Gyokuro naplno. Dále pak změnou množství vody, teploty a doby louhování si můžete vychutnat různé chutě se stejnými lístky během několika nálevů.

Jak si doma připravit lahodný Chai Masala?
Řekneme si jak si připravit indický mléčný kořeněný čaj Chai Masala tak, aby byl co nejlahodnější. Použijeme již předchystanou čajovou směs Chai Masala od Good Tea, která je založená na ortodoxním černém Assamu doplněném o tradiční směs indického koření Masala. Dále budeme potřebovat tučnější mléko a slazené kondenzované mléko pro krémovou texturu a příjemně sladkou chuť. Příprava zabere 20-30 minut a zvládne ji každý, kdo už alespoň jednou stál u sporáku. Nápoj Chai Masala je oblíbený především v chladných měsících roku, ale během horkého léta s ledem je stejně lahodný.