Pohoří Bai Ying Shan 白莺山

Pohoří Bai Ying Shan 白莺山

Bai Ying Shan 白 莺 山 je jedním z masivů v pohoří Wu Liang Shan 无量 山 v jihozápadním regionu Lincang a poblíž řeky Lan Cang. Ačkoli tato lokalita není příliš slavná mezi čajovými pohořími v Yunnanu, Bai Ying Shan je prapůvodní místo starých Yunnanských velkých čajových stromů, jak naznačuje studie. Nachází se zde vůbec nejstarší čajový strom starší než 3 000 let a biologický charakter čajového semene starého stromu Bai Ying Shan dokazuje, že je rodištěm čajovníků Yunnan Da Bai. Mezi čajové druhy, které zde podle farmářů rostou, patří Ben Shan Cha 本山茶, Hei Tiao Cha 黑条茶, Er Ga Zi Cha 二嘎子茶,Meng Ku Zhong 勐库种, Bai Ya Cha 白芽茶涏嶌芽茶涏嶌芽茶涼 , He Zhuang Cha 贺庄茶 a Teng Zi Cha 藤子茶.


Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.


Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.


Historie žlutého čaje

Historie žlutého čaje

Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.


Jaký je vlastně příběh čaje?

Jaký je vlastně příběh čaje?

Není sporu o tom, že čaj pochází z Číny, ale příběh o jeho původu --- nebo alespoň příběh, který číňané rádi vyprávějí --- je o hodně zajímavější. A proč ne? Nápoj takto prominentní si bezpochyby zaslouží nadživotní příběh. Podle lidových pověstí byl čaj objeven před několika tisíci lety mudrcem jménem Shennong (神農 Shen Nong), který nejen vynalézal nejrůznější užitečné až bláznivé věci pro svůj lid (jako zemědělské vybavení a čínský kalendář), ale byl také otcem tradiční čínské medicíny. Shennong byl nebo nebyl skutečnou postavou v historii, ale neuškodí věřit v jeho existenci --- ne-li dokonce v jeho téměř nadpřirozené schopnosti...


Čaj nebyl vždy brán vážně

Čaj nebyl vždy brán vážně

V raných dobách se čaj připravoval mícháním čajových lístků s přísadami jako je cibule, datle nebo zázvor. Byl konzumován především pro jeho evidentní zdravotní přínos spíše než pro jakýkoliv požitek. Teprve za dynastie Tang (618-907 n. l.) se konzumace čaje stala sofistikovanější a bylo vyvinuto specializované čajové nádobí pro preciznější přípravu. V dynastii Song (960-1279 n. l.) se standardy přípravy a pití čaje nadále vyvíjely a zdokonalovaly, čímž připravily půdu pro moderní čajovou kulturu.


Nápoj, který změnil svět

Nápoj, který změnil svět

Není to tak dávno, co byl čaj pro svět takovou posedlostí, že ve skutečnosti vedl k válkám tvořícím dějiny. Boston Tea Party - masivní protest amerických kolonistů proti zákonu britské vlády z roku 1773 o čaji. Zákon uvalil vysokou daň na čaje zasílané z Británie do míst tehdy známých jako Americké kolonie, a lidé byli více než pobouřeni. Demonstranti nastoupili na obchodní lodě v bostonském přístavu a házeli stovky beden s čajem do oceánu. V té době to byl čaj za hodně peněz a britský parlament reagoval přijetím ještě trestuhodnějších zákonů. Američtí kolonisté odpověděli ještě dalšími protesty, které nakonec vedly k Americké revoluci v roce 1775. A všichni víme, jak to skončilo. Bez nadsázky lze tedy říci, že čaj částečně stál u zrodu Spojených států amerických!

Jak dokonale připravit čaj?

Jak dokonale připravit čaj?

Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.

Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...