Co je to GABA čaj?

Co je to GABA čaj?

GABA je kyselina gama-aminomáselná. Je to chemická látka, která se přirozeně tvoří v mozku. Mnohé vědecké studie říkají, že při užívání jako doplněk může GABA pomoci snížit vysoký krevní tlak a podpořit celkový pocit pohody. GABA čaj je specificky zpracován s tím cílem, aby se v něm přirozeně se vyskytující kyselina GABA mohla plněji projevit, více než to umožňuje tradiční zpracování. Pití čaje GABA je jedním z nejzdravějších způsobů, jak zvýšit příjem kyseliny gama-aminomáselné.


Historie čaje Earl Grey

Historie čaje Earl Grey

Čaj Earl Grey vyniká svou výraznou chutí, která pochází z přídavku bergamotového oleje. Bergamot je citrusové ovoce, které se pěstuje především v Itálii. Olej extrahovaný z jeho kůry má jasné, voňavé a lehce květinové aroma, které vhodně doplňuje plnou chuť černého čaje. Tato jedinečná kombinace vytváří okamžitě rozpoznatelnou vyváženou a osvěžující chuť.


Lao Ban Zhang 老班章 - historie a současnost

Lao Ban Zhang 老班章 - historie a současnost

Staré čajové hory Laobanzhang se nachází pod správou oblasti Banzhang v okrese Bulangshan 布朗山乡 asi 70 km od okresního města Menghai. Je to místo plné historie a kulturního dědictví bohaté na kvalitní čaj Pu-erh známé jako „Král čaje Pu-erh“. Slovo "Banzhang" pochází z jazyka Dai: "Ba Zha", což znamená "ryba." Čínský přepis je „Banzhang.“ Na konci 90. let byl čaj Pu-erh v Yunnanu stále těžce prodávaným čajem a Laobanzhang byl ukrytý v hlubokých horách a prastarých lesích okresu Menghai. Čaj z Laobanzhang byl světu zcela neznámý.


Večer archivních čajů v Čajovém ateliéru

Večer archivních čajů v Čajovém ateliéru

Ve čtvrtek 19.9.2024 jsme spoluorganizovali zajímavou společenskou akci v čajovně Čajový ateliér v Českých Budějovicích pod názvem Večer archivních čajů. Pravidelní návštěvnící čajovny, členové klubu i lidé z ulice měli možnost ochutnat nepřeberné množství stárnutých čajů Puer, Heicha, bílých čajů i Oolongů z Číny, Japonska, Taiwanu, Vietnamu a dalších lokalit. K dispozici byly čaje čerstvé i archivní od 80. let až do současnosti. Salónek archivních čajů se v Čajovém ateliéru buduje již řadu let a za tu dobu vznikla jedinečná sbírka čajů, za kterou by se nemusel stydět i lecjaký sběratel v Číně.


Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰

Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰

V jižním Fujianu existuje mnoho čajových kultivarů pro zpracování čaje oolong, např. Tie Guan Yin, Jin Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan a řada dalších. Jedním ze slavných čajových kultivarů z této oblasti je Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰, který je hojně vysazován v čajových zahradách oblasti Daqinshan v okrese Pinghe. Je to jeden ze čtyř slavných čajů Fujianu, další tři jsou Tie Guan Yin, skalní čaje z Wuyi a Zhangping Shui Xian. Bai Ya Qi Lan je čaj výjimečné kvality. I když je jeho zpracování podobné zpracování Tie Guan Yin, má svůj vlastní velmi osobitý charakter. Bai Ya Qi Lan je druhý nejúspěšnější exportní Oolong z jižního Fujianu, těsně před ním je Tie Guan Yin. Název tohoto Oolongu volně překládáme jako "vůně vzácné orchideje".


Sběr a zpracování černého čaje Keemun

Sběr a zpracování černého čaje Keemun

Oblast Qimen 祁门 se nachází v tzv. „čajovém zlatém pásu“, což je pás lokalit produkujících čaj na 30 stupních severní šířky. Místní přírodní podmínky splňují pravidlo „čtyřikrát více a jednou méně“, což znamená mnoho hor, mnoho mraků, hodně mlhy, hodně deště a málo přímého slunečního svitu, které definuje dokonalé prostředí pro růst čajovníků. Odtud pochází slavný čínský černý čaj Černý čaj Keemun (Qi Men Hong Cha 祁门红茶). Je to jeden ze tří nejznámějších černých čajů na světě, společně s černým čajem Darjeeling a černým čajem Ceylon Uva. Na rozdíl od uvedených dvou černých čajů založených na velkolistých kultivarech, které pocházejí z tropického pásma, pochází černý čaj Keemun ze subtropického pásma a jeho kultivar je typický čínský malolistý Zhu Ye Zhong 槠叶种.


Černý Keemun je legenda mezi černými čaji

Černý Keemun je legenda mezi černými čaji

Černý čaj Keemun (Qi Men Hong Cha 祁门红茶) je slavný čínský černý čaj. Vyrábí se v okrese Keemun (Qi Men Xian 祁门县) v Anhui. Je to jeden ze tří nejznámějších černých čajů na světě, společně s černým čajem Darjeeling a černým čajem Ceylon Uva. Na rozdíl od uvedených dvou černých čajů založených na velkolistých kultivarech, které pocházejí z tropického pásma, pochází černý čaj Keemun ze subtropického pásma a jeho kultivar je typický čínský malolistý Zhu Ye Zhong 槠叶种. Vyznačuje se atraktivní přírodní jemnou a sladkou krémovou chutí, která tento čaj proslavila. Mimořádný terroir okresu Keemun vytváří jedinečné podmínky pro pěstování čaje bezprecedentní kvality.


Eurotium cristatum (Zlatý květ)

Eurotium cristatum (Zlatý květ)

Eurotium cristatum (E. cristatum), běžně známý jako „zlatý květ“, je dominantním kmenem v procesu mikrobiální fermentace čaje z cihel Fu.E. cristatum má příznivé biologické vlastnosti, včetně produkce enzymů, antimikrobiálních vlastností, imunitní regulace, protinádorových vlastností, schopností redukce tuku a výhod při hubnutí. Díky svým probiotickým vlastnostem lze E. cristatum kombinovat s různými druhy čajových substrátů a připravit tak různé fermentované čaje. Ještě důležitější je, že v procesu fermentace čaje může E. cristatum vylučovat různé extracelulární enzymy, včetně některých hydrolytických enzymů a oxidoreduktáz. Metabolizují a přeměňují různé chemické složky v čaji prostřednictvím řady reakcí, jako je oxidace, degradace a kondenzace, které významně ovlivňují kvalitu čaje.


Hunanská cihla Fu Zhuan Cha 茯磚茶

Hunanská cihla Fu Zhuan Cha 茯磚茶

Tmavý čaj má v Číně dlouhou historii, s různými typy produkovanými v několika provinciích. Mezi nejvýznamnější druhy patří tmavý čaj z Hunanu a jeho nejvýraznější variantou je Fuzhuan Cha. Původ tmavého čaje Fuzhuan Cha, je úzce spjat s nomádskými národy severní a západní Číny, jako jsou Mongolové, Tibeťané a Ujgurové. Jejich strava, bohatá na maso, mléko a chléb, postrádá vlákninu a vitamíny, takže čaj je nezbytný pro trávení a nutriční rovnováhu. Čaj považují za nepostradatelný, dokonce více než jídlo na krátkou dobu.


Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶

Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶

Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.

Další
Jak dokonale připravit čaj?

Jak dokonale připravit čaj?

Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.

Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...


Jak si správně připravit japonský zelený čaj?

Jak si správně připravit japonský zelený čaj?

Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.


Jak si připravit hongkongský mléčný čaj?

Jak si připravit hongkongský mléčný čaj?

Hongkongský mléčný čaj je nedostižný. Pokud jste milovníci čaje, je to jedna z věcí, kterou musíte ve svém životě zažít. Má krémovou texturu se sladkou a bohatou chutí a je skvělý jak horký, tak i ledový. Asi není potřeba zmiňovat, že nejvíce vám Gang Shi Nai Cha 港式奶茶 bude chutnat v Hongkongu a to nejen kvůli autentickému prostředí, ale taky kvůli místním originálním recepturám, které jsou často přísně střeženy. Autentický hongkongský mléčný čaj má svou viskozitu, texturu, chuť a vůni a také barvu. Po určité době strávené v Hongkongu se pro vás stane nepostradatelným a nezaměnitelným.

Další