Co je to čaj English Breakfast?

Co je to čaj English Breakfast?

Něco jako jediný správný recept pro čaj English Breakfast neexistuje. Je to spíše kategorie černých čajů než konkrétní čaj a receptů na English Breakfast může být tolik jako milovníků čaje. Je to náladový čaj spojený s ránem, který má za úkol pomoci správně začít váš den. Pomáhá mu k tomu přírodní kofein, taniny a fenoly, které mu dají dostatečnou sílu, aby zvládnul i příval mléka a cukru. Patřičná dávka žádoucí svíravosti zdůrazňuje ranní potřebu se rychle probudit a připravit na začínající den.


Časná jarní sklizeň divokého čaje Ye Sheng Cha v Da Xue Shan 大雪山

Časná jarní sklizeň divokého čaje Ye Sheng Cha v Da Xue Shan 大雪山

Da Xue Shan 大雪山 je hora o výšce 3480 m nacházející se v oblasti Lincang v jihozápadním Yunnanu. Její vrchol je po celý rok pokryt sněhem, odtud název Velká sněžná hora (Da Xue Shan 大雪山). Divoký čaj (Ye Sheng Cha 野生茶, často nazývaný yunnanskými farmáři jako Shan Cha 山茶, ) zde roste v horském terénu v nadmořské výšce 2000-2300 m. Přesto, že roste v takto vysoké nadmořské výšce, klíčí dříve než většina běžných čajů v Yunnanu i zbytku Číny. Koncem března je čaj připraven ke sklizni. Divoký čaj z Daxueshan je známý svou jemnou chutí a vůní divoké orchideje. Místní farmáři pochází z menšinové skupiny Li Su, což je v Yunnanu velmi vzácná rasa, která v Číně typicky žíje ve vysokých horách. Povaha těchto lidí je taková, že by raději vyráběli méně čaje a žili jednoduchý život, tak jak tomu vždy bylo.


Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨

Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨

Yiwu 易武 je jedna ze Šesti čajových hor (Liu Da Cha Shan 六大茶山) v Yunnanu vyhlášených pro své staré čajové stromy. Nachází se v okrese Mengla 勐腊县 z Xishuangbanna. Je to jedna z mála čínských čajových lokalit v tropickém pásmu. V Yiwu je poměrně dost vesnic, kde se vyrábí čaj Puer. Mezi jinými jsou to Ma Hei, Luo Shui Dong, Ding Jia Zhai, Wan Gong, Man Xiu, Tong Qing He a Gua Feng Zhai. Hlavními obyvateli vesnice Gua Feng Zhai jsou lidé menšinové skupiny Yao v počtu asi 750 lidí. Vesnice se proslavila svým čajem s komplexní silnou chutí divokých čajovníků, rychlou proměnou chuti a sladkou delikátní dochutí.


Pohoří Bai Ying Shan 白莺山

Pohoří Bai Ying Shan 白莺山

Bai Ying Shan 白 莺 山 je jedním z masivů v pohoří Wu Liang Shan 无量 山 v jihozápadním regionu Lincang a poblíž řeky Lan Cang. Ačkoli tato lokalita není příliš slavná mezi čajovými pohořími v Yunnanu, Bai Ying Shan je prapůvodní místo starých Yunnanských velkých čajových stromů, jak naznačuje studie. Nachází se zde vůbec nejstarší čajový strom starší než 3 000 let a biologický charakter čajového semene starého stromu Bai Ying Shan dokazuje, že je rodištěm čajovníků Yunnan Da Bai. Mezi čajové druhy, které zde podle farmářů rostou, patří Ben Shan Cha 本山茶, Hei Tiao Cha 黑条茶, Er Ga Zi Cha 二嘎子茶,Meng Ku Zhong 勐库种, Bai Ya Cha 白芽茶涏嶌芽茶涏嶌芽茶涼 , He Zhuang Cha 贺庄茶 a Teng Zi Cha 藤子茶.


Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.


Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.


Historie žlutého čaje

Historie žlutého čaje

Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.


Jaký je vlastně příběh čaje?

Jaký je vlastně příběh čaje?

Není sporu o tom, že čaj pochází z Číny, ale příběh o jeho původu --- nebo alespoň příběh, který číňané rádi vyprávějí --- je o hodně zajímavější. A proč ne? Nápoj takto prominentní si bezpochyby zaslouží nadživotní příběh. Podle lidových pověstí byl čaj objeven před několika tisíci lety mudrcem jménem Shennong (神農 Shen Nong), který nejen vynalézal nejrůznější užitečné až bláznivé věci pro svůj lid (jako zemědělské vybavení a čínský kalendář), ale byl také otcem tradiční čínské medicíny. Shennong byl nebo nebyl skutečnou postavou v historii, ale neuškodí věřit v jeho existenci --- ne-li dokonce v jeho téměř nadpřirozené schopnosti...


Čaj nebyl vždy brán vážně

Čaj nebyl vždy brán vážně

V raných dobách se čaj připravoval mícháním čajových lístků s přísadami jako je cibule, datle nebo zázvor. Byl konzumován především pro jeho evidentní zdravotní přínos spíše než pro jakýkoliv požitek. Teprve za dynastie Tang (618-907 n. l.) se konzumace čaje stala sofistikovanější a bylo vyvinuto specializované čajové nádobí pro preciznější přípravu. V dynastii Song (960-1279 n. l.) se standardy přípravy a pití čaje nadále vyvíjely a zdokonalovaly, čímž připravily půdu pro moderní čajovou kulturu.

Další
Jak dokonale připravit čaj?

Jak dokonale připravit čaj?

Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.

Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...


Jak si správně připravit japonský zelený čaj

Jak si správně připravit japonský zelený čaj

Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.