Žlutý čaj je zdaleka nejméně rozšířeným druhem čínského čaje. Je to blízký příbuzný zeleného čaje, ale jeho výroba zahrnuje další a extrémně složitý proces žloutnutí (Men Huang 闷黄), ke kterému dochází mezi fázemi zastavení oxidace a sušení, což vede k mírné neenzymatické oxidaci čajových lístků. Během této fáze se listy zabalí do svazků látek nebo papíru až na tři dny a v průběhu procesu jsou lístky neustále rozbalovány, přebalovány a míchány a postupně tak získávají nažloutlou barvu. Po dosažení požadované úrovně zežloutnutí je proces ukončen. Stejně jako u mnoha velkých vynálezů byl proces žloutnutí údajně náhodně objeven výrobci zeleného čaje. Čajové lístky, které nebyly správně skladovány a dostala se k nim vlhkost, následně více zoxidovaly a zežloutly. Ukázalo se, že tento zažloutlý čaj je velmi voňavý a má bohatou texturu. Všechny žluté čaje od Good Tea jsou autentické ortodoxní žluté čaje, které prošly tradičním procesem žloutnutí pod dohledem zkušených čajových mistrů.


Historie žlutého čaje

Historie žlutého čaje

Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.