Žlutý čaj je zdaleka nejméně rozšířeným druhem čínského čaje. Je to blízký příbuzný zeleného čaje, ale jeho výroba zahrnuje další a extrémně složitý proces žloutnutí (Men Huang 闷黄), ke kterému dochází mezi fázemi zastavení oxidace a sušení, což vede k mírné neenzymatické oxidaci čajových lístků. Během této fáze se listy zabalí do svazků látek nebo papíru až na tři dny a v průběhu procesu jsou lístky neustále rozbalovány, přebalovány a míchány a postupně tak získávají nažloutlou barvu. Po dosažení požadované úrovně zežloutnutí je proces ukončen. Stejně jako u mnoha velkých vynálezů byl proces žloutnutí údajně náhodně objeven výrobci zeleného čaje. Čajové lístky, které nebyly správně skladovány a dostala se k nim vlhkost, následně více zoxidovaly a zežloutly. Ukázalo se, že tento zažloutlý čaj je velmi voňavý a má bohatou texturu. Všechny žluté čaje od Good Tea jsou autentické ortodoxní žluté čaje, které prošly tradičním procesem žloutnutí pod dohledem zkušených čajových mistrů.

Povaha a umění žlutého čaje

Povaha a umění žlutého čaje

Mezi šesti hlavními kategoriemi čínského čaje zaujímá žlutý čaj tiché a ušlechtilé místo. Jde o lehce oxidovaný čaj, který má s čajem zeleným mnoho společného – s jediným, ale zásadním rozdílem: speciálním krokem zvaným menhuang (闷黄), tedy „žloutnutí“. Tato jemná oxidace zjemňuje svěží ostrost zeleného čaje a dává žlutému čaji jeho typickou zlatavou barvu nálevu, hebkou sladkost a hřejivou vůni.


Historie žlutého čaje

Historie žlutého čaje

Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.