Ahoj, jsem Stela a chci vám ukázat, jak já doma připravuji můj oblíbený indický Chai Masala. Příprava je opravdu jednoduchá a za 20 minut není co dělat. Výsledné množství nápoje bude v mém případě asi 1,5 litru pro celou rodinu a na to potřebuji přibližně 30 g čajové směsi Chai Masala. Dále si nachystám mléko, čím tučnější, tím chutnější bude výsledný čaj a protože Masala se pije slazená, tak si dále nachystám slazené kondenzované mléko. Samozřejmě můžete sladit např. hnědým cukrem, ale s kondenzovaným mlékem bude Masala mnohem krémovější a chutnější.

Nemusíte pracně experimentovat mícháním černého čaje a indického koření, protože Good Tea má čajovou směs Chai Masala už vyladěnou. Odkaz najdete pod textem.

Najdeme si hrnec o objemu přibližně 2 litry a nalijeme do něj asi 1 litr vody. Tu přivedeme k varu a nasypeme do ní nachystaný čaj. Druhá možnost je předehřát si 1 litr vody v rychlovarné konvici a horkou ji nalít do hrnce, do kterého jsme již nasypali čaj. Vodu přivedeme k varu. Zvolte ten postup, který je pro vás jednodušší, popř. rychlejší. Čajovou směs necháme za občasného míchání asi 10 minut vařit mírným varem. Chceme dostat maximum z čajových lístků a indického koření, ale zároveň se má odpařit co nejméně vody.

Po 10 minutách mírného varu přilijeme do čaje přibližně 0,5 litru mléka. Jak již bylo řečeno, čím je mléko tučnější, tím je výsledný nápoj chutnější. Pořádně zamícháme, opět přivedeme k varu a necháme za stálého míchání dalších 5-10 minut vařit mírným varem.

Nachystáme si sítko a nádobu, do které budeme slévat obsah hrnce. Po 5-10 minutách varu slijeme obsah hrnce do připravené nádoby. Mohli bychom sice slévat přimo do konvice, ze které budeme servírovat, ale já doporučuji použít jinou nádobu, ideálně běžnou skleněnou varnou konvici, neboť budeme ještě sladit kondenzovaným mlékem, což se nemusí vždy podařit zcela čistě. Sice zašpyníme další kus nádobí, ale do konvice pro servírování už budeme nalévat hotový nápoj.

Teď již zbývá náš mléčný čajový nápoj jen osladit. Můžete použít sladidlo dle vlastního výběru, např. hnědý cukr, ale jak jsem již psala, ideální je slazené kondenzované mléko, protože z výsledného nápoje udělá hustou krémovou pochoutku, které vůbec nic nechybí. Pokud jste si četli náš článek jak si připravit hongkongský mléčný čaj, tak jste zjistili, že i v Hongkongu používají kondenzované mléko. Ostatně můžete to zkusit s ním i bez něj a sami si udělat názor. Pro oslazení 1,5 litru našeho čaje jsem přidala 3 plné polévkové lžíce slazeného kondenzovaného mléka.

Chai Masala je pochoutka hlavně pro chladné období, ale možná by vás překvapilo, jak dobrý je v létě za studena s ledem. Nechte si chutnat! :-)