Jak dokonale připravit čaj?

Jak dokonale připravit čaj?

Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.

Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...


Jak si správně připravit japonský zelený čaj?

Jak si správně připravit japonský zelený čaj?

Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.


Jak si připravit hongkongský mléčný čaj?

Jak si připravit hongkongský mléčný čaj?

Hongkongský mléčný čaj je nedostižný. Pokud jste milovníci čaje, je to jedna z věcí, kterou musíte ve svém životě zažít. Má krémovou texturu se sladkou a bohatou chutí a je skvělý jak horký, tak i ledový. Asi není potřeba zmiňovat, že nejvíce vám Gang Shi Nai Cha 港式奶茶 bude chutnat v Hongkongu a to nejen kvůli autentickému prostředí, ale taky kvůli místním originálním recepturám, které jsou často přísně střeženy. Autentický hongkongský mléčný čaj má svou viskozitu, texturu, chuť a vůni a také barvu. Po určité době strávené v Hongkongu se pro vás stane nepostradatelným a nezaměnitelným.


Tsuyucha つゆ茶 aneb jak si dokonale vychutnat Asahina Gyokuro

Tsuyucha つゆ茶 aneb jak si dokonale vychutnat Asahina Gyokuro

Tsuyucha つゆ茶 je způsob pití Asahina Gyokuro, který vám umožní plně si ho vychutnat. Název je kombinací slov „Tsuyu“ (rosa) a „to you“ a v současnosti je registrovanou ochrannou známkou rady Fujieda City Tea Promotion Council. Pomocí speciálního čajového náčiní a vlažné vody tento způsob pití čaje Gyokuro vyzdvihne jeho sladkost a umami na maximum. Vypití prvního nálevu při nízké teplotě vám umožní vychutnat si vlastnosti čaje Gyokuro naplno. Dále pak změnou množství vody, teploty a doby louhování si můžete vychutnat různé chutě se stejnými lístky během několika nálevů.


Jak si doma připravit lahodný Chai Masala?

Jak si doma připravit lahodný Chai Masala?

Řekneme si jak si připravit indický mléčný kořeněný čaj Chai Masala tak, aby byl co nejlahodnější. Použijeme již předchystanou čajovou směs Chai Masala od Good Tea, která je založená na ortodoxním černém Assamu doplněném o tradiční směs indického koření Masala. Dále budeme potřebovat tučnější mléko a slazené kondenzované mléko pro krémovou texturu a příjemně sladkou chuť. Příprava zabere 20-30 minut a zvládne ji každý, kdo už alespoň jednou stál u sporáku. Nápoj Chai Masala je oblíbený především v chladných měsících roku, ale během horkého léta s ledem je stejně lahodný.