Něco jako jediný správný recept pro čaj English Breakfast neexistuje. Je to spíše kategorie černých čajů než konkrétní čaj a receptů na English Breakfast může být tolik jako milovníků čaje. Je to náladový čaj spojený s ránem, který má za úkol pomoci správně začít váš den. Pomáhá mu k tomu přírodní kofein, taniny a fenoly, které mu dají dostatečnou sílu, aby zvládnul i příval mléka a cukru. Patřičná dávka žádoucí svíravosti zdůrazňuje ranní potřebu se rychle probudit a připravit na začínající den. 

Na rok 1843 se bude pravděpodobně navždy vzpomínat jako na rok odeslání prvního vánočního přání na světě, nicméně rok 1843 je také rokem, kdy angličan Richard Davies emigroval z Hullu, 200 mil severně od Londýna, do New Yorku. Přesto, že nikoho ve městě neznal a v kapse měl jen pár dolarů, pronajal si pan Davies prostor v patře na dolním Manhattanu poblíž radnice a založil Canton Tea Company. Navzdory tomu, že neměl dostatek financí a ani nikoho, kdo by na něj mohl poskytnout referenci, dokázal pan Davies najít dovozce ochotného poskytnout mu úvěr na nákup čaje za několik set dolarů pro jeho nový obchod. Pan Davies věnoval hodně úsilí prezentaci svého zboží, každé balení bylo v pevném obalu s ozdobným štítkem, díky čemu prodeje rychle rostly a získal si jméno jako obchodník s dobrou pověstí. Protože se chtěl prosadit, začal brzy experimentovat s mícháním vlastních čajů, aby vytvořil něco nového. Rozhodl se pro jemný čínský černý čaj z provincie Fujian, který měl sloužit jako základ pro jeho novou směs. K tomu přidal zlatý Orange Pekoe a Pouchong, což byl částečně oxidovaný Oolong s lístky téměř zelené barvy. Pan Davies pojmenoval svůj nový čaj English Breakfast a prodával ho s vysvětlením, že se jedná o nejoblíbenější čaj té doby v Anglii.

Čaj English Breakfast tradičně obsahuje aromatický čínský černý čaj, jako je Keemun, dále pak kvalitnější třídu čaje ze Sri Lanky a indický Assam. Každá z komponent má ve směsi svou roli s cílem dosáhnout harmonického čaje, který je voňavý, má plné tělo, ale zároveň nepostrádá jemnost. Dobrý English Breakfast chutná jak jemný, tak i velmi silný, typicky zjemněný mlékem, popř. ochucený cukrem. English Breakfast od Good Tea je založen přesně na této trojici čajů, kvalitním čínském čaji Keemun pro chuť a aroma, indickém Assamu pro plné tělo při jakémkoliv způsobu přípravy a vysokohorském cejlonském černém čaji pro harmonizaci směsi. Poměr složek se vyvíjel a měnil v průběhu času a nakonec dosáhl bodu, kdy si jej zákazníci kupují do zásoby, aby jim náhodou nedošel.. English Breakfast je hlavně o emocích a o náladě a ty se vyplatí po ránu podpořit dobrým čajem.