Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.

Lapsang Souchong je podle všeho nejstarší černý čaj na světě, původem z Tong Mu Guan z Wuyi. Většinu historie byl provoněný borovým kouřem a vyvážen za moře do Evropy a Ameriky. Černý čaj Lapsang Souchong se v posledních desetiletích proslavil také v Číně. Na domácím trhu však kouřové příchui čaje Lapsang Souchong čínští milovníci čaje na chuť nepřišli. Aby uspokojili domácí poptávku, farmáři mírně změnili zpracování tradičního Lapsangu. Ovonění kouřem z borového dřeva bylo odstraněno a místo zkracování listů jako se vždy tradičně pro export dělalo, čaji byly ponechány celé listy. Xiao Chi Gan 小赤甘 je založen na stylu sbětu pupen a jeden až dva lístky (ještě ne zcela otevřené), které byly sklizeny na konci dubna až začátku května v čajové zahradě v Tong Mu Guan. Je známo, že nejkvalitnější Xiao Chi Gan by měl být vyroben z materiálu z čajovníků rostoucích ve skalách a mělo by se jednat o směs místních kultivarů v tom správném poměru.

Proces zpracování černého čaje Xiao Chi Gan obsahuje kroky: zavadání - rolování - oxidace - zastavení oxidace na wok pánvi (kill green) - pečení na dřevěném uhlí - sušení.

Pečení Xiao Chi Gan se provádí na železné wok pánvi, stejně jako u zeleného čaje. Jedná se o tradiční postup sahající daleko do historie. Pečení eliminuje enzymy v čajových lístcích a ve správnou chvíli zastaví oxidaci.

Sušení se provádí v peci a tu lze je vytápět buď elektřinou nebo dřevěným uhlím. Teplo z dřevěného uhlí se lépe kontroluje, je přirozenější a celkově produkuje lepší kvalitu čaje.

Čínský název černého (červeného) čaje Xiao Chi Gan 小赤甘 mluví sám za sebe. Xiao Chi Gan v překladu do češtiny znamená "malý, červený a sladký". Lístky jsou malé, pupen a jeden až dva lístky ze smíšeného kultivaru z malých čajovníků rostoucích na skalnatém podloží. Barva nálevu je červená svědčící o dobrém zpracování, chuť je sladká a jemná. V samotném místě zrodu tohoto čaje se vedou diskuse, zda-li by jeho jméno mělo obsahovat název čaje Lapsang Souchong, ale názory expertů se spíše shodují, že neměl. Čaj Xiao Chi Gan je sice modifikovaný Lapsang Souchong, nicméně je to jiný čaj.