Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)
Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.
Lapsang Souchong je podle všeho nejstarší černý čaj na světě, původem z Tong Mu Guan z Wuyi. Většinu historie byl provoněný borovým kouřem a vyvážen za moře do Evropy a Ameriky. Černý čaj Lapsang Souchong se v posledních desetiletích proslavil také v Číně. Na domácím trhu však kouřové příchui čaje Lapsang Souchong čínští milovníci čaje na chuť nepřišli. Aby uspokojili domácí poptávku, farmáři mírně změnili zpracování tradičního Lapsangu. Ovonění kouřem z borového dřeva bylo odstraněno a místo zkracování listů jako se vždy tradičně pro export dělalo, čaji byly ponechány celé listy. Xiao Chi Gan 小赤甘 je založen na stylu sbětu pupen a jeden až dva lístky (ještě ne zcela otevřené), které byly sklizeny na konci dubna až začátku května v čajové zahradě v Tong Mu Guan. Je známo, že nejkvalitnější Xiao Chi Gan by měl být vyroben z materiálu z čajovníků rostoucích ve skalách a mělo by se jednat o směs místních kultivarů v tom správném poměru.
Proces zpracování černého čaje Xiao Chi Gan obsahuje kroky: zavadání - rolování - oxidace - zastavení oxidace na wok pánvi (kill green) - pečení na dřevěném uhlí - sušení.
Pečení Xiao Chi Gan se provádí na železné wok pánvi, stejně jako u zeleného čaje. Jedná se o tradiční postup sahající daleko do historie. Pečení eliminuje enzymy v čajových lístcích a ve správnou chvíli zastaví oxidaci.
Sušení se provádí v peci a tu lze je vytápět buď elektřinou nebo dřevěným uhlím. Teplo z dřevěného uhlí se lépe kontroluje, je přirozenější a celkově produkuje lepší kvalitu čaje.
Čínský název černého (červeného) čaje Xiao Chi Gan 小赤甘 mluví sám za sebe. Xiao Chi Gan v překladu do češtiny znamená "malý, červený a sladký". Lístky jsou malé, pupen a jeden až dva lístky ze smíšeného kultivaru z malých čajovníků rostoucích na skalnatém podloží. Barva nálevu je červená svědčící o dobrém zpracování, chuť je sladká a jemná. V samotném místě zrodu tohoto čaje se vedou diskuse, zda-li by jeho jméno mělo obsahovat název čaje Lapsang Souchong, ale názory expertů se spíše shodují, že neměl. Čaj Xiao Chi Gan je sice modifikovaný Lapsang Souchong, nicméně je to jiný čaj.
Doporučené produkty1


Xiao Chi Gan - černý čaj z Wuyi | Tong Mu Guan Xiao Chi Gan
239,29 Kč bez DPH