Černé (červené) čaje - plně oxidované čaje - Země původu - Gruzie
![Černé (červené) čaje - plně oxidované čaje - Země původu - Gruzie](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/a/e/aee9e23b2ae77a803305a5c26462293a-cat-black.jpg)
Černé čaje, ve východních zemích nazývané červené čaje, jsou založeny na mistrovství dosažení vysoké úrovně oxidace v čajových listech. Zjednodušeně můžeme zpracování černého čaje shrnout do pár kroků: zavadnutí, opakované rolování pro zbavení listů vody, oxidace ve vlhkém a teplém prostředí a dosušení na slunci nebo v peci. Černé čaje jsou obecně chuťově bohaté, plné a voňavé. I když byl červený čaj poprvé zdokumentován v horských oblastech Fujianu již v období dynastie Ming (1368-1644), nikdy nebyl velmi populární mezi čínskými konzumenty. V Británii si černý čaj získal obrovskou popularitu poté, co jej v roce 1662 představila svému lidu milovnice čaje portugalská princezna Kateřina z Braganzy (která se později stala anglickou královnou). Británii se podařilo zhruba replikovat čínský proces výroby červeného čaje na čajových plantážích svých kolonií, včetně Indie a Srí Lanky.
![Gruzínský divoký černý čaj Ghmerti](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/2/d/2d48df2cb6ef70025b889b0843c98bd8-img01.jpg)
![Gruzínský divoký černý čaj Ghmerti](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/0/8/08e5e65e6d7abbbcfd5fcc1a90bb6a8e-img02.jpg)
Gruzínský divoký černý čaj Ghmerti
![Gruzínský černý čaj z Nagomari](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/1/9/198318be3a586fb163df0c6b3c1ee469-4826.jpg)
![Gruzínský černý čaj z Nagomari](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/e/0/e030c43aee7bba4ef92994ba0a9e596a-4827.jpg)
Gruzínský černý čaj z Nagomari
![Co je to čaj English Breakfast?](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/b/b/bbcf567d4586209b5243a16abd07eb89-englishbreakfast-01.jpg)
Co je to čaj English Breakfast?
Něco jako jediný správný recept pro čaj English Breakfast neexistuje. Je to spíše kategorie černých čajů než konkrétní čaj a receptů na English Breakfast může být tolik jako milovníků čaje. Je to náladový čaj spojený s ránem, který má za úkol pomoci správně začít váš den. Pomáhá mu k tomu přírodní kofein, taniny a fenoly, které mu dají dostatečnou sílu, aby zvládnul i příval mléka a cukru. Patřičná dávka žádoucí svíravosti zdůrazňuje ranní potřebu se rychle probudit a připravit na začínající den.
![Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/5/1/51f7d995d1bcf6d0dc99379ed3ea661b-xiaochigan-main.jpg)
Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)
Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.