Žluté čaje - ortodoxní žloutnuté čaje - Forma - sypaný čaj
![Žluté čaje - ortodoxní žloutnuté čaje - Forma - sypaný čaj](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/6/e/6e122281b63f0719a1062d28ef343874-cat-yellow.jpg)
Žlutý čaj je zdaleka nejméně rozšířeným druhem čínského čaje. Je to blízký příbuzný zeleného čaje, ale jeho výroba zahrnuje další a extrémně složitý proces žloutnutí (Men Huang 闷黄), ke kterému dochází mezi fázemi zastavení oxidace a sušení, což vede k mírné neenzymatické oxidaci čajových lístků. Během této fáze se listy zabalí do svazků látek nebo papíru až na tři dny a v průběhu procesu jsou lístky neustále rozbalovány, přebalovány a míchány a postupně tak získávají nažloutlou barvu. Po dosažení požadované úrovně zežloutnutí je proces ukončen. Stejně jako u mnoha velkých vynálezů byl proces žloutnutí údajně náhodně objeven výrobci zeleného čaje. Čajové lístky, které nebyly správně skladovány a dostala se k nim vlhkost, následně více zoxidovaly a zežloutly. Ukázalo se, že tento zažloutlý čaj je velmi voňavý a má bohatou texturu. Všechny žluté čaje od Good Tea jsou autentické ortodoxní žluté čaje, které prošly tradičním procesem žloutnutí pod dohledem zkušených čajových mistrů.
![Tradiční žlutý Huang Da Cha z divokých stromů | Huo Shan Huang Da Cha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/4/5/45c3264d40d752dafdc65dc339ffe54d-goodteaeu-huang-da-cha-2172.jpg)
![Tradiční žlutý Huang Da Cha z divokých stromů | Huo Shan Huang Da Cha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/b/6/b68ac38815d080fca98f7cd849aa80ed-goodteaeu-huang-da-cha-2179.jpg)
Tradiční žlutý Huang Da Cha z divokých stromů | Huo Shan Huang Da Cha
![Žluté pupeny z divokých stromů v Huoshan | Tan Bei Huo Shan Huang Ya](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/4/1/41c872a8b19df641d66b9d3673db2369-4783.jpg)
![Žluté pupeny z divokých stromů v Huoshan | Tan Bei Huo Shan Huang Ya](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/0/3/035427532b1841a6185a4b50fcfaee5d-4784.jpg)
Žluté pupeny z divokých stromů v Huoshan | Tan Bei Huo Shan Huang Ya
![Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/7/6/7684f82bfb603aeb2e697b8a3190417c-huoshanhuangya0.jpg)
Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽
V Číně začíná podzim. Nastal čas pro sklizeň divoce rostoucích čajovníků v Dabieshan 大別山 v západním Anhui. Zde je původní místo výroby slavného žlutého čaje Huang Shan Huang Ya 霍山黃芽.
![Historie žlutého čaje](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/2/e/2e6868a076686100fc2020c44c80b937-good-tea-yellow-da-cha-7089.jpg)
Historie žlutého čaje
Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.