Žluté pupeny z divokých stromů v Huoshan | Tan Bei Huo Shan Huang Ya - Varianta: 50 g
Huo Shan Huang Ya je jedním ze tří slavných čínských žlutých čajů, vedle něj stojí Meng Ding Huang Ya a Jun Shan Yin Zhen. Huo Shan Huang Ya se vyrábí v oblasti Dabieshan v okrese Huoshan v provincii Anhui. Můžeme zde nalézt lokální kultivar Huoshan Jinjizhong 霍山金鸡种, který se tradičně používá pro výrobu čaje Huo Shan Huang Ya. Chuť tohoto čaje je kořeněně sladká s ovocnými sladovými tóny, která dlouho přetrvává v ústech spolu se stopami sladkého peckového ovoce a dodává jí dlouhou, hladkou koncovku. Více
Huo Shan Huang Ya je jedním ze tří slavných čínských žlutých čajů, vedle něj stojí Meng Ding Huang Ya a Jun Shan Yin Zhen. Huo Shan Huang Ya se vyrábí v oblasti Dabieshan v okrese Huoshan v provincii Anhui. Můžeme zde nalézt lokální kultivar Huoshan Jinjizhong 霍山金鸡种, který se tradičně používá pro výrobu čaje Huo Shan Huang Ya.
Lístky čaje Huo Shan Huo Ya jsou nažloutle zelené barvy pokryté bílým chmířím. Barva likéru je jasně oranžová, lístky mají výraznou květinovou vůni. Chuť je kořeněně sladká s ovocnými sladovými tóny, která dlouho přetrvává v ústech spolu se stopami sladkého peckového ovoce a dodává jí dlouhou, hladkou koncovku. Přestože má tento čaj v chuti některé rostlinné tóny jako je to u zelených čajů, profil je velmi hladký a postrádá jakoukoli travnatou svíravost zeleného čaje. Nabídne špetku atraktivní chuti umami s náznakem pražených a ořechových tónů.
Na východě Číny se nalézá 2347m vysoké pohoří Huo Shan, které je od nepaměti jedním z míst produkce těch nejkvalitnějších čajů. Huo Shan Huang Ya byl po velmi dlouhou dobu za vlády dynastií Ming a Qing čajem císařským. Čaj se pěstuje, sklízí i zpracovává starými postupy, přičemž údajně došlo k tomu, že na začátku minulého století jen několik málo lidí vědělo jak Huo Shan Huang Ya zpracovávat a s jejich odchodem odešly i znalosti potřebné pro tradiční zpracování tohoto čaje. Naštěstí byly kolem roku 1970 nalezeny dokumenty, které popisují celý proces pěstování, sklizně i zpracování tohoto mimořádného žlutého čaje, který se honosí řadou vítězství v soutěžích jako jsou the Commercial Products of Good Quality (1991), China's Tea Cup (1999) a dalších.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Čína |
Provincie | Anhui |
Lokalita | Lu'an, Huoshan 霍山 |
Kultivar | Huo Shan Jin Ji Zhong 霍山金鸡种 |
Divoký | Ano |
Stáří stromů | 150+ |
Historie žlutého čaje
Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.
Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽
V Číně začíná podzim. Nastal čas pro sklizeň divoce rostoucích čajovníků v Dabieshan 大別山 v západním Anhui. Zde je původní místo výroby slavného žlutého čaje Huang Shan Huang Ya 霍山黃芽.
Alternativní produkty2
Tradiční žlutý Huang Da Cha z divokých stromů | Huo Shan Huang Da Cha
336,61 Kč bez DPH
Melounová semínka | Liu An Gua Pian
383,04 Kč bez DPH