Žlutý čaj je druh čaje, který je mírně fermentovaný. Jeho zpracování je podobné jako u zeleného čaje, s tím rozdílem, že před nebo po procesu sušení je přidán proces „žloutnutí (Men Huang 闷黄)“. Žlutý čaj má dlouhou historii a historii jeho výroby lze vysledovat až do doby před dynastií Tang (618-907). Existuje několik důležitých fází jeho vývoje.

Západní dynastie Han až dynastie Tang (202 př. nl-8 n. l.)

Od dynastie Západní Han (202 př. nl-8 n. l.) až po dynastii Tang se objevil název čaje Huangya. V té době to byly hlavně čaj Mengding Huangya a čaj Huoshan Huangya. Žlutý čaj Yueyang a žlutý čaj Huoshan se objevily v historických knihách dynastie Tang. Žlutý čaj však v této době označuje ty čajové lístky, jejichž poupata přirozeně žloutnou.

Dynastie Tang a Song (960-1279)

Záznamy o výrobě žlutých čajů jsou k nalezení v knihách dynastií Tang a Song (960-1279). Žlutý čaj Mengding a žlutý čaj Huoshan jsou žluté čaje s popsanou historií během dynastie Tang.

Dynastie Ming (1368-1644)

V době dynastie Ming (1368-1644) byla v procesu výroby čaje použita technologie „žlutění (Men Huang 闷黄)“ žlutého čaje. V té době přišel na svět čaj Mengding Huang Ya.

Dynastie Qing (1636 - 1912)

Dynastie Qing byla vrcholem vývoje žlutého čaje v Číně.

V tomto období se široce rozšířila technologie výroby žlutého čaje a na mnoha místech také samostatně vyvinutá technologie žlutého čaje začala dozrávat. Čajovníci na mnoha místech v Číně vyrábějí různé druhy žlutých čajů.

20. - 50. léta 20. století

Během Čínské republiky byly černý čaj a zelený čaj hlavními odrůdami exportu čaje, aby se podpořilo devizové hospodářství. Ve spojení s častými válkami v Číně zmizelo mnoho žlutých čajů z očí veřejnosti.

1950 - současnot

Od 50. let 20. století, pod vlivem tehdejší politiky plánovaného hospodářství, lidé v mnoha oblastech pěstování čaje začali vyrábět černý čaj a produkce žlutého čaje byla dále snížena. Zároveň se také začalo ztrácet mnoho souvisejících technik výroby žlutého čaje. V 70. letech se vyráběly pouze Junshan Yinzhen, Weishan Maojian a Huoshan Huangcha. Od 80. let 20. století s rozvojem čajového průmyslu se odrůda a rozsah výroby žlutého čaje postupně obnovovaly, produkce rok od roku rostla a trh se postupně rozšiřoval. Obecně je však rozsah výroby žlutého čaje stále výrazně nižší než u jiných čajů.