Da Xue Shan 大雪山 je hora o výšce 3480 m nacházející se v oblasti Lincang v jihozápadním Yunnanu. Její vrchol je po celý rok pokryt sněhem, odtud název Velká sněžná hora (Da Xue Shan 大雪山). Divoký čaj (Ye Sheng Cha 野生茶, často nazývaný yunnanskými farmáři jako Shan Cha 山茶, ) zde roste v horském terénu v nadmořské výšce 2000-2300 m. Přesto, že roste v takto vysoké nadmořské výšce, klíčí dříve než většina běžných čajů v Yunnanu i zbytku Číny. Koncem března je čaj připraven ke sklizni. Divoký čaj z Daxueshan je známý svou jemnou chutí a vůní divoké orchideje. Místní farmáři pochází z menšinové skupiny Li Su, což je v Yunnanu velmi vzácná rasa, která v Číně typicky žíje ve vysokých horách. Povaha těchto lidí je taková, že by raději vyráběli méně čaje a žili jednoduchý život, tak jak tomu vždy bylo.

Divoké čajovníky Ye Sheng Cha 野生茶 rostou v horách mezi ostatními stromy. Nezasvěcený turista si ani nemusí všimnout, že se pohybuje mezi starými čajovými stromy. Věk stromů může dosahovat i výrazně přes 500 let, ovšem průměrný věk stromů je 300-400 let. Nejmladší stromy, ze kterých se sklízejí listy mají přibližně 150 let, výsledný materiál je směs listů ze stromů různého stáří. Nadmořksá výška lesa s čajovými stromy je přibližně 2000-2300 m. 

Když mluvíme o divokém čaji, máme na mysli čaj, který roste přirozeně v horách v divoké přírodě zcela bez zásahu člověka. Ye Sheng Cha 野生茶, což je správné pojmenování pro divoký čaj, má dva typické znaky. První je ten, že nemá téměř žádné ochlupení na pupenech a druhý, že i dlouhý výhonek si drží svou listovou pochvu.

Místní sběrači pochází z menšinové skupiny Li Su, což je v Yunnanu velmi vzácná rasa, která v Číně typicky žíje ve vysokých horách. Povaha těchto lidí je taková, že by raději vyráběli méně čaje a žili jednoduchý život, tak jak tomu vždy bylo. Šphají po starých stromech po generace a to tak, aby strom sebemíň nepoškodili. Většina z nich se nikdy nevěnovala ničemu jinému než čaji a po čajových stromech šplhají od dětského věku. Děti tak začínají svůj život mezi čajovníky.

Večer pod kopcem u malé čajové továrničky začíná výkup čaje. Čaj se třídí podle potřeby a kvality sběru. Lidé z menšinové skupiny Li Su se věnují pouze sběru čaje, zpracování a případnému prodeji se nevěnují.

Továrna začíná se zpracováním prakticky okamžitě. Čajové lístky se nechají lehce zavadnout a poté se pečou na pánvi, což je tradiční způsob zastavení oxidace. Poté je čaj dosušen na slunci v dobře větraných halách připomínajících skleníky.

Výsledný produkt Mao Cha se buď konzumuje přímo, nebo nechává stárnout ve volné podobě, popř. v lisované formě, typicky jako koláč.

Tuto Maochu, volnou i lisovanou najdete v našem katalogu a nejen z letošní sklizně, ale i z přdchozích let. Ochutnat ji můžete na našich degustacích, které děláme minimálně jednou měsíčně po celé republice i v zahraničí. Na degustacích budete mít možnost se dozvědět spoustu zajímavého nejen o čajích z Daxueshan, ale i mnoha dalších lokalit. Zároveň uvidíte uvedené fotografie v plném rozlišení během jejich promítání. Pro více informací o našich akcích nás neváhejte kontaktovat.

Fotografie výše dokumentují sklizeň v roce 2023. Podívejte se ještě na pár fotografií z letošní (2024) sklizně níže.