Bai Ying Shan 白 莺 山 je jedním z masivů v pohoří Wu Liang Shan 无量 山 v jihozápadním regionu Lincang a poblíž řeky Lan Cang. Ačkoli tato lokalita není příliš slavná mezi čajovými pohořími v Yunnanu, Bai Ying Shan je prapůvodní místo starých Yunnanských velkých čajových stromů, jak naznačuje studie. Nachází se zde vůbec nejstarší čajový strom starší než 3 000 let a biologický charakter čajového semene starého stromu Bai Ying Shan dokazuje, že je rodištěm čajovníků Yunnan Da Bai. Mezi čajové druhy, které zde podle farmářů rostou, patří Ben Shan Cha 本山茶, Hei Tiao Cha 黑条茶, Er Ga Zi Cha 二嘎子茶,Meng Ku Zhong 勐库种, Bai Ya Cha 白芽茶涏嶌芽茶涏嶌芽茶涼 , He Zhuang Cha 贺庄茶 a Teng Zi Cha 藤子茶.

Samotné čajovníky rostou ve vesnici Bai Ying Shan. Rostou poměrně daleko od sebe a mnohé z nich jsou velmi velké a tisíce let staré. Vesnice Bai Ying Shan se nachází na vrcholu hory a směřuje na severovýchod. Díky této poloze je lokalita vystavena slunečnímu záření po celý den. V noci teplota výrazně klesá. Vlhkost z řeky Lancang stoupá k hoře a tvoří mraky a mlhu. Takové počasí je pro kvalitu čaje ideální. Pro milovníky čaje pu-erh je Bai Ying Shan 白莺山 rozhodně jednou z lokalit, která jim nemůže ujít. Mnoho nejlepších starých čajů Puer pochází z Bai Ying Shan. Málo čajů nabízí tak sladkou, komplexní a plnou chuť, jako čaje z Bai Ying Shan.

Pohoří Baiyingshan také najdeme jako součást horského masivu Dabingshan v přírodní rezervaci kolem řeky Lancang v severní části okresu Yun (město Lincang). Nachází se v centru staré  civilizace existující právě kolem řeky Lancang a patří do hlavní oblasti „neolitické kultury Manhuai“. Již v období neolitu před více než 4000 lety jsou zde stopy po činnosti předků člověka. Předkové z hor Baiying žili na původních čajových stromech a živili se sběrem čaje a lovem. Při sběru „divokého čaje“ zavedli předkové do přední a zadní části vesnice „divoký čaj“, běžně známý jako čaj Benshan, což byl počátek zavádění a domestikace čajovníků. V důsledku přirozené hybridizace a variace čajovníků jsou morfologie a kvalitativní charakteristiky zjevně odlišné. Místními pěstiteli čaje je čaj nazýván černým pruhovaným čajem, čajem Ergazi, bílým čajem Yazi, čajem Fujizi atd. Je to jedinečná krajina, kde různé druhy čaje, jako je čaj z vrbových listů, čaj Doumi, čaj Daye Benshan White Yakou, čaj Heqing a čaj Red Yakou, koexistují s čajem Benshan a čajem Mengku ve stejné zahradě.

Čajová oblast Baiyingshan se soustředí na vesnici Baiyingshan (město Manwan), která pokrývá 3 městečka, město Manwan, město Maolan a čtvrť Manhuai a 25 správních vesnic. Celková plocha čajové oblasti je 56 000 akrů. Celá čajová oblast je obklopena přírodní rezervací Dabingshan ve tvaru prstence, kde téměř 30 000 akrů patří do starobylé čajové zahrady Baiyingshan ve vysokohorské zóně s nadmořskou výškou 1 800 metrů do 2300 metrů. Ve starověké čajové zahradě Baiyingshan je více než 160 000 starých čajovníků, které jsou staré více než 400 let. Mezi nimi je více než 100 čajovníků o výšce 6 až 10 metrů; 6500 čajovníků s výškou více než 5 metrů; větší čajovníky o výšce 9 až 10 metrů. Základní obvod kořene je 0,8~3,9m. Mezi nimi nejreprezentativnější Egazi Tea King je 2800 let starý, 10,5 m vysoký, 8,4 × 8,6 m široký, 3,85 m v základním obvodu a má 11 větví.

1. května 2006 odborníci z akademického semináře „O původu čaje“ na First Tea Culture Expo v Lincangu v Číně komentovali pohoří Baiying: Je to jediná dosud objevená oblast, kde můžete vidět celý proces přeměny čajových stromů od divokých po domestikované. Různé fáze, ve kterých se čaj stal kulturní plodinou, jsou historickými svědky původu a domestikace čajových stromů; Baiyingshan Ancient Tea Garden je starobylá čajová zahrada s nejrozmanitějšími dosud objevenými odrůdami čajovníku. Pohoří Baiying má nejstarší část Tea Horse Road a je ideální základnou pro popularizaci čajové vědy a propagaci národní čajové kultury.

V roce 2016 zahrnuly úřady Lincangu starodávnou čajovou zahradu o rozloze 12 400 akrů s vesnicí Baiyingshan jako jádro do první série seznamů ochrany kultivovaných starověkých čajových zahrad města Lincang, s chráněnou oblastí o rozloze 810 akrů určeným k ochraně. 15. října 2020 na sympoziu o zařazení a ochraně starověké čajové zahrady Baiyingshan v okrese Yun (Lincang), místopředseda Ústředního výboru Rolnické a dělnické strany a hlavní agronom, uvedli, že „pohoří Baiying v okrese Yunxian je jedinou oblastí s nejbohatší rozmanitostí druhů čajovníku na světě. Je to živá fosilie pro studium původu, evoluce a historie čajové kultury a má ty nejvzácnější čajovníky na světě. Přirozená genová banka zdrojů zárodečné plazmy je nejdůležitějším zemědělským kulturním dědictvím a přírodním kulturním dědictvím. Je to přírodní laboratoř pro provádění výzkumu původu a evoluce čajovníků.

 

Dle výzkumu má horská čajová oblast Baiying subtropické monzunové klima. Je to teplá a vlhká lokalita s vydatnými srážkami. Průměrné roční srážky jsou asi 1600 mm a srážky jsou rovnoměrně rozloženy. V období klíčení čajových pupenů od března do dubna jsou nepřetržité jarní deště. Vlhkost dosahuje více než 82 % a nové výhonky pěstované u čajovníků mají větší listy, dlouhá internodia, vysoké výnosy a jsou bohaté na živiny, jako je chlorofyl, kofein a čajové polyfenoly, tvořící čaj Yunxian Baiyingshan, který je jemný, hladký a velmi svěží. Mezi specifické vlastnosti patří dlouhotrvající výrazná sladká chuť a silná vůně. Je to také nejlepší surovina pro výrobu černého čaje Dian a bílého čaje Yunnan Lao Bai Cha.

V dubnu 2021 Chen Zongmao, akademik Čínské akademie inženýrství a slavný čajový expert, uvedl, že „pohoří Bayingshan je přírodní muzeum evoluce čajovníku“ a dne 13. května 2021 místní lidová vláda v Lincangu založila instituci Přírodní muzeum evoluce čajovníku v horách Baiying.

Zdroje: Good Tea, Wufeng Tea, Central Media Headlines China