Indický kořeněný čaj Chai Masala (Assam Orthodox) - Varianta: 50 g





Z jazyka Hindi můžeme slovní spojení Chai Masala volně přeložit jako "kořeněný čaj". Tento indický nápoj byl vždy vnímán spíše jako lék, nicméně v dnešní době chemických léků jej lidé považují spíše za pochutinu. Jedná se o harmonicky vyváženou směs čaje, koření a bylin, ovšem ingredience samotné se velmi liší od výrobce k výrobci. V případě našeho Chai Masala se jedná o černý čaj Assam TGFOP, do kterého je přimíchána skořice, lístky hlohu, kousky zázvoru, jetel, černý pepř, kardamom a několik dalších ingrediencí. Více
Z jazyka Hindi můžeme slovní spojení Chai Masala volně přeložit jako "kořeněný čaj". Tento indický nápoj byl vždy vnímán spíše jako lék, nicméně v dnešní době chemických léků jej lidé považují spíše za pochutinu. Jedná se o harmonicky vyváženou směs čaje, koření a bylin, ovšem ingredience samotné se velmi liší od výrobce k výrobci. Každý Chai Wallah (ten, který vyrábí Chai na prodej jiným) nabízí jiný Chai, neboť používá jiné suroviny v jiných poměrech, žádné dva nejsou stejné. V případě našeho Chai Masala se jedná o černý čaj Assam TGFOP, do kterého je přimíchána skořice, lístky hlohu, kousky zázvoru, jetel, černý pepř, kardamom a několik dalších ingrediencí.
Chai v Indii denně popíjejí milióny lidí, nicméně nápoj získává na popularitě i jinde, neboť lidé hledají alternativy ke své každodenní kávě. Co se přípravy týče, dle tradičního způsobu nalijeme mléko do kastrolu a přivedeme do varu. Poté přidáme 1.5 čajové lžičky připravené čajové směsi a necháme 4-5 minut zvolna vařit. Na závěr nápoj slijeme přes cedník a osladíme medem a/nebo cukrem. Dle novějšího receptu si nachystáme 1.5 čajové lžičky připravené čajové směsi, tu povaříme ve 125 ml vody po dobu 4-5 minut, vývar přecedíme a přidáme 125 ml horkého mléka (horké zvýrazní ústřední chuť). Výsledný nápoj osladíme dle vlastní chuti. Chai Masala posiluje imunitu člověka, v zimě dokáže prohřát organismus, a vždy Vám přivodí dobrou náladu.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Indie |
Lokalita | Assam |
Honza V.
KladyVýborná směs na Masalu. Děkuji i za návod, jak Masalu připravit. Jako milovník ranního kakao mám nyní druhý nápoj pro ranní zahřátí a pohodu :)více
KladyVýborná směs na Masalu. Děkuji i za návod, jak Masalu připravit. Jako milovník ranního kakao mám nyní druhý nápoj pro ranní zahřátí a pohodu :)
Zápory
Zápory
Zuzana Strnadová
KladyVelmi chutná a zároveň jemná směs. Zrovna u Chai Masala je těžké hodnotit :), mě vyváženost od GoodTea chutná. :)
KladyVelmi chutná a zároveň jemná směs. Zrovna u Chai Masala je těžké hodnotit :), mě vyváženost od GoodTea chutná. :)
Zápory
Zápory

Jak si doma připravit lahodný Chai Masala?
Řekneme si jak si připravit indický mléčný kořeněný čaj Chai Masala tak, aby byl co nejlahodnější. Použijeme již předchystanou čajovou směs Chai Masala od Good Tea, která je založená na ortodoxním černém Assamu doplněném o tradiční směs indického koření Masala. Dále budeme potřebovat tučnější mléko a slazené kondenzované mléko pro krémovou texturu a příjemně sladkou chuť. Příprava zabere 20-30 minut a zvládne ji každý, kdo už alespoň jednou stál u sporáku. Nápoj Chai Masala je oblíbený především v chladných měsících roku, ale během horkého léta s ledem je stejně lahodný.