1997 Taiwanský stárnutý Oolong | Tai Wan Wu Long Chen Cha - Varianta: 50 g
Tento Oolong je jedinečný stárnutý čaj z Taiwanu. Jedná se o směs listů různých kultivarů odborně vyzrálých zkušeným čajovým mistrem. Čaj byl sklizen v roce 1997. Protože stárnutí čaje je opravdová mistrovská disciplína a vyžaduje nejen dovednosti, ale i specifické klimatické podmínky, posíláme do našeho pražského skladu pravidelně jen malé množství. Je to velmi podobné tomu, co děláme s našimi čaji Puerh skladovanými a zrajícími v Hong Kongu. Suché listy tohoto čaje jsou pevně svinuté a mají tmavý vzhled, což je výsledkem dlouhodobého stárnutí a pravidelného pečení. Chuť je delikátní a jemná. I když byl tento čaj vícekrát pražený, nemá vyloženě praženou chuť. Jeho chuť působí celkově ovocným dojmem, ale jasně rozpoznáváme dřevité a lehce zemité tóny. Jeho profil je velmi komplexní s velmi zajímavou texturou. Více
Tento Oolong je jedinečný stárnutý čaj z Taiwanu. Jedná se o směs listů různých kultivarů odborně vyzrálých zkušeným čajovým mistrem. Čaj byl sklizen v roce 1997. Protože stárnutí čaje je opravdová mistrovská disciplína a vyžaduje nejen dovednosti, ale i specifické klimatické podmínky, posíláme do našeho pražského skladu pravidelně jen malé množství. Je to velmi podobné tomu, co děláme s našimi čaji Puerh skladovanými a zrajícími v Hong Kongu.
Suché listy tohoto čaje jsou pevně svinuté a mají tmavý vzhled, což je výsledkem dlouhodobého stárnutí a pravidelného pečení. Chuť je delikátní a jemná. I když byl tento čaj vícekrát pražený, nemá vyloženě praženou chuť. Jeho chuť působí celkově ovocným dojmem, ale jasně rozpoznáváme dřevité a lehce zemité tóny. Jeho profil je velmi komplexní s velmi zajímavou texturou.
Zralé čaje oolong jsou poněkud vzácné, protože nejsou módní a nevyrábí je mnoho farmářů. V některých rodinách produkujících čaj je však běžnou praxí, že si některé várky čaje z každoroční sklizně nechávají na zrání. V mnoha případech se tyto čaje předávají jako dědictví. Zralé čaje oolong se také liší od ostatních stárnutých čajů, jako je pu-erh a další tmavé čaje. Ty jsou obecně vyráběny specifickým způsobem od počátku, aby byly vhodné pro budoucí proces stárnutí. V mnoha případech jsou pak ponechány stárnutí, aniž by bylo zapotřebí jakékoli další práce. Pokud jsou podmínky skladování správné, tento proces zrání výrazně zlepšuje chuť a hodnotu těchto čajů. Zralé čaje Oolong se však zpočátku vyrábějí stejným způsobem, jakým je vyráběn jakýkoli jiný čaj Oolong. Poté se nechají několik let stárnout. Aby se však čaj v průběhu stárnutí nezkazil, musí se minimálně jednou ročně míchat a péct. To je velmi pracný proces vyžadující velkou zručnost ze strany čajového mistra. Právě na něm záleží, aby správně posoudil, jak se čaj vyvíjí a co je potřeba udělat pro správný proces stárnutí.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Taiwan |
Lokalita | Nantou, Yuchi 魚池 |
Kultivar | směs kultivarů |
Alternativní produkty1
2009 Taiwanský stárnutý Jin Xuan Oolong | Tai Wan Jin Xuan Wu Long Chen Cha
353,57 Kč bez DPH