V raných dobách se čaj připravoval mícháním čajových lístků s přísadami jako je cibule, datle nebo zázvor. Byl konzumován především pro jeho evidentní zdravotní přínos spíše než pro jakýkoliv požitek.

Teprve za dynastie Tang (618-907 n. l.) se konzumace čaje stala sofistikovanější a bylo vyvinuto specializované čajové nádobí pro preciznější přípravu. To bylo take tehdy, když čínský učenec Lu Yu napsal knihu „Tea Classic“ (Cha Jing 茶经), která posílila první definované standardy pro vychutnávání si čaje. Lu Yu byl trochu snob, který se zásadně vyhýbal praktikám komplikujících přípravu nápoje --- v podstatě mu stačily čajové lístky a horká voda. Klíč k dobré přípravě čaje byl v jednoduchosti a to nejen přípravy, ale i mysli. A lidé ho zjevně poslouchali!

V dynastii Song (960-1279 n. l.) se standardy přípravy a pití čaje nadále vyvíjely a zdokonalovaly, čímž připravily půdu pro moderní čajovou kulturu.