Kamairicha Zairai - Varianta: 50 g

286 bodů do věrnostního systému
Cena
286 Kč

Kód produktu
GT0629-50

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Pro čaj Kamairicha 釜 炒 り 茶 se používá metoda pečení na pánvi (kamairi), namísto tradiční japonské metody napařování. Tento styl nabízí zvláštní rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí, osvobozenou od typických trpkostí čajů ve stylu Sencha. Více

Pro čaj Kamairicha 釜 炒 り 茶 se používá metoda pečení na pánvi (kamairi), namísto tradiční japonské metody napařování. Tento styl nabízí zvláštní rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí, osvobozenou od typických trpkostí čajů ve stylu Sencha.

Když byla čajová kultura přinesena do Japonska z Číny, pro zastavení oxidace se používala metoda pečení na pánvi. Téměř všechny čajové lístky z Japonska jsou napařované, ale Kamairicha si zachovává starý „čínský styl“ pečení. Podobně zkroucený vzhed lístků (na rozdíl od jehliček u čajů Sencha). Tento čaj ukazuje jak probíhal historický vývoj výroby čaje v Japonsku. Čaj se pohybuje na pomezí mezi čínskými a japonskými čaji. Je zde u japonských čajů vyhledávaná chuť umami, ale je zde také čistá sladkost s mnohem menší svíravostí než u klasického japonského čaje. Příjemná ořechová vůně, kaštany a sladká ovocná koncovka, tento čaj je mimořádnou kombinací jemnosti a intenzity.

Zairai 在来 znamená v japonštině „původní“ a v čaji se používá k označení starého čajovníku bez identifikovatelného kultivaru. Kultivary jsou v podstatě klony, protože čajovníky se obvykle množí řízkováním (místo semen), aby se vydefinovaly jejich vlastnosti. U Zairai (který se někdy nazývá yamacha) má každý čajovník velmi odlišné vlastnosti, protože pochází ze semene. Všechny druhy čajovníků ze semen nesou společné jméno Zairai, což ale ve skutečnosti není název kultivaru. Mnoho Zairai čajovníků je velmi starých, někdy až stovky let. Staré Zairai čajovníky, které nikdo pravidelně neořezává, jsou stromy o výšce několika metrů.

Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Japonsko
Lokalita Shizuoka, Shuchi 周智
Kultivar Zairai 在来