Každý kdo někdy vyzkoušel čaj Karigane ví, že stopky čajových lístků jsou sladké. Pro naši Houjichu byla pro pražení použita Sencha (Ichibancha z první sklizně roku), přičemž obvykle se používá Bancha. Procesem pražení získá čaj hnědou barvu a výrazné pražené aroma s ořechovými až skořicovými tóny. Více
Každý kdo někdy vyzkoušel čaj Karigane ví, že stopky čajových lístků jsou sladké.
Čaj Houjicha údajně vznikl v roce 1920 v čajovém obchodě ve městě Kyoto, když místní obchodník nevěděl co udělat s velkou skladovou zásobou čaje a napadlo ho čajové lístky opražit. Houjicha se obvykle vyrábí vysokoteplotním pražením lístků čaje Bancha (sklizeň na konci léta, kdy jsou čajové lístky pro vyšší třídy čaje již příliš velké). V případě našeho čaje je však pro pražení použit čaj Sencha (Ichibancha z první sklizně roku). Procesem pražení získá čaj hnědou barvu a výrazné pražené aroma s ořechovými až skořicovými složkami. Stejně jako Sencha se i Houjicha pěstuje pod přímým sluncem. V čajových lístcích tak vzniká jako obrana proti UVB záření velké množství katechinu, který disponuje řadou antivirových a antioxidačních kvalit. Čaj je vhodný nejen jako prevence proti rakovině, ale také na podporu trávicího a oběhového systému člověka. Proces pražení v čaji téměř eliminuje kofein a proto je Houjicha vhodná pro večerní pití.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Kansai, Uji 宇治 |
Související produkty1
Houjicha na pečení a vaření
436,61 Kč bez DPH
Alternativní produkty1
Houjicha Ichibancha
169,64 Kč bez DPH