2020 Ishizuchi Kurocha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Ehime - Varianta: 15 g
Ishizuchi kurocha 石鎚黒茶, což znamená „černý čaj z Ishizuchi“, je extrémně vzácný čaj. Vyrábí se v Japonsku po staletí, ale jeho přesný původ je neznámý. Legendy vždy mluví o mnichu Kōbō Daishi a jeho odkazu. Produkce čaje probíhá pouze v prefektuře Ehime mezi městem Saijō a odlehlými horskými pásmy na severozápadě hory Ishizuchi, jedné z Nihon Nana Reizan (Sedm svatých hor). Více
Ishizuchi kurocha 石鎚黒茶, což znamená „černý čaj z Ishizuchi“, je extrémně vzácný čaj. Vyrábí se v Japonsku po staletí, ale jeho přesný původ je neznámý. Legendy vždy mluví o mnichu Kōbō Daishi a jeho odkazu. Produkce čaje probíhá pouze v prefektuře Ehime mezi městem Saijō a odlehlými horskými pásmy na severozápadě hory Ishizuchi, jedné z Nihon Nana Reizan (Sedm svatých hor).
Čajové lístky se sklízí v červenci, kdy farmáři stoupají na horské svahy až do nadmořské výšky 600 metrů, aby listí sbírali řezáním celých větví. Dvoustupňový proces fermentace probíhá podobným způsobem jako u čaje Goishicha, ale s určitými rozdíly. Například větve a listy se před napařováním důkladně omyjí a mnohokrát opláchnou čistou pramenitou vodou. Proces napařování trvá déle, asi 90 minut. Po oddělení listů od větví a umístění na čisté látky jsou tyto navršeny do dřevěných krabic, uskladněny a ponechány 5-10 dní odpočívat ve starých skladech umístěných hluboko v srdci hory. K výrobě tohoto čaje bez zavlečení škodlivých bakterií je nezbytná velmi zvláštní kombinace klimatu a nadmořské výšky na hoře Ishizuchi. Během této první fermentace listy získávají žlutou barvu a bílý povlak plísně. Ušlechtilé plísně jsou rovnoměrně rozprostřeny ručním třením. Druhá fáze anaerobní fermentace se provádí stejným způsobem jako u čaje Goishicha a to ve velkých sudech, kde listy těsně napěchované odpočívají po dobu dvou týdnů. Na závěr se listy po vyjmutí ze sudů rozloží na prkna a pravidelně se prohazují pro zajištění rovnoměrného vyšušení na slunci. Lokálně se čaj Ishizuchi Kurocha někdy nazývá Tengu Kurocha a je ceněn hlavně pro své zdravotní kvality, které zde ale nemůžeme uvádět díky restrikcím Evropské unie.
Tento čaj můžeme klasicky louhovat nebo podle tradičního postupu vařit. Při louhování použijte 2-3 g čaje na 300 ml vody. Zalévejte vodou hned po varu a louhujte 1-2 minuty. Pokud se rozhodnete čaj povařit, použijte 3-4 gramy na 1 litr vody a vařte přibližně 10 minut (minimální úroveň varu). Čaj je velmi chutný a osvěžující i za studena.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Ehime, Ishizuchi 石鎚山 |
Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶
Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.
Související produkty2
2017 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Fu Zhuan Hei Cha - cihla 500 g
336,61 Kč bez DPH
2008 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Bai Sha Xi Fu Zhuan Hei Cha - cihla 300 g
255,36 Kč bez DPH
Alternativní produkty2
Japonský fermentovaný čaj Yamabuki Nadeshiko
441,96 Kč bez DPH
Goishicha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Kochi
401,79 Kč bez DPH