2020 Ishizuchi Kurocha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Ehime - Varianta: 15 g

Novinka
900 bodů do věrnostního systému
Cena
900 Kč

Kód produktu
GT0950-15

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Ishizuchi kurocha 石鎚黒茶, což znamená „černý čaj z Ishizuchi“, je extrémně vzácný čaj. Vyrábí se v Japonsku po staletí, ale jeho přesný původ je neznámý. Legendy vždy mluví o mnichu Kōbō Daishi a jeho odkazu. Produkce čaje probíhá pouze v prefektuře Ehime mezi městem Saijō a odlehlými horskými pásmy na severozápadě hory Ishizuchi, jedné z Nihon Nana Reizan (Sedm svatých hor). Více

Ishizuchi kurocha 石鎚黒茶, což znamená „černý čaj z Ishizuchi“, je extrémně vzácný čaj. Vyrábí se v Japonsku po staletí, ale jeho přesný původ je neznámý. Legendy vždy mluví o mnichu Kōbō Daishi a jeho odkazu. Produkce čaje probíhá pouze v prefektuře Ehime mezi městem Saijō a odlehlými horskými pásmy na severozápadě hory Ishizuchi, jedné z Nihon Nana Reizan (Sedm svatých hor).

Čajové lístky se sklízí v červenci, kdy farmáři stoupají na horské svahy až do nadmořské výšky 600 metrů, aby listí sbírali řezáním celých větví. Dvoustupňový proces fermentace probíhá podobným způsobem jako u čaje Goishicha, ale s určitými rozdíly. Například větve a listy se před napařováním důkladně omyjí a mnohokrát opláchnou čistou pramenitou vodou. Proces napařování trvá déle, asi 90 minut. Po oddělení listů od větví a umístění na čisté látky jsou tyto navršeny do dřevěných krabic, uskladněny a ponechány 5-10 dní odpočívat ve starých skladech umístěných hluboko v srdci hory. K výrobě tohoto čaje bez zavlečení škodlivých bakterií je nezbytná velmi zvláštní kombinace klimatu a nadmořské výšky na hoře Ishizuchi. Během této první fermentace listy získávají žlutou barvu a bílý povlak plísně. Ušlechtilé plísně jsou rovnoměrně rozprostřeny ručním třením. Druhá fáze anaerobní fermentace se provádí stejným způsobem jako u čaje Goishicha a to ve velkých sudech, kde listy těsně napěchované odpočívají po dobu dvou týdnů. Na závěr se listy po vyjmutí ze sudů rozloží na prkna a pravidelně se prohazují pro zajištění rovnoměrného vyšušení na slunci. Lokálně se čaj Ishizuchi Kurocha někdy nazývá Tengu Kurocha a je ceněn hlavně pro své zdravotní kvality, které zde ale nemůžeme uvádět díky restrikcím Evropské unie.

Tento čaj můžeme klasicky louhovat nebo podle tradičního postupu vařit. Při louhování použijte 2-3 g čaje na 300 ml vody. Zalévejte vodou hned po varu a louhujte 1-2 minuty. Pokud se rozhodnete čaj povařit, použijte 3-4 gramy na 1 litr vody a vařte přibližně 10 minut (minimální úroveň varu). Čaj je velmi chutný a osvěžující i za studena.


Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Japonsko
Lokalita Ehime, Ishizuchi 石鎚山