V Číně se  odvar ze slzovky (YiYi Ren 薏苡仁) vždy považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Tradiční čínská medicína (TCM) popisuje tzv. šlemovitá polévku, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. U dětí oceníme její vliv při léčbě bradavic.


Čistá slzovka

Slzovku pečlivě propláchněte ve vodě, poté ji nechte několik hodin (4-5 hodin) máčet v čisté vodě. Dobrá praxe je nechat slzovku namáčet přes noc a ráno ji uvařit. Po namočení vodu slijeme a v čisté vodě vaříme dokud není měkká. Můžete ji vařit až dokud nebude mít kašovitou konzistenci, záleží na osobní preferenci.


Čaj ze slzovky

Jednu lžíci zrn slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Dle TCM je čaj výborný na čištění organismu.

Pomazánka se zeleninou a řasou

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou. Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Zeleninová polévka

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou, třeba červenou řepou s křenem.


Kuřecí polévka

1 čerstvé kuře, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 polévková lžíce soli, 2 polévkové lžíce rýžového vína, 1/2 čajové lžíce čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Slzovka s mrkví

500 g mrkve nakrájíme a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1 kg slzovky. Vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.

TCM doporučuje užívat misku denně (250 ml). Zvyšuje imunitu, odstraňuje hleny a vlhkost z organismu. U začínajícího šedému zákalu je doporučeno používat denně po 60 dní.

Když vařenou slzovku rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo moc dobré smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborný je s houbami připravený jako „kuba“. Také se dá udělat slzovkové rizoto. Slzovka je velmi variabilní a dá se jednoduše dochutit.