Nejběžnější druh čaje v Číně z hlediska množství produkce, zelený čaj se odlišuje od ostatních druhů čaje především tím, že je minimálně oxidován - to znamená, že čajové lístky se nechají zavadnout jen krátkou dobu a nemají tak šanci reagovat se vzdušným kyslíkem před zastavením oxidace, srolováním a vysušením. Zelený čaj je možno považovat za „nejsyrovější“ typ čaje nebo nejbližší tomu, jak chutnají čajové lístky v jejich přirozeném stavu. U zeleného čaje je období sklizně klíčovým faktorem při určování ceny a kvality konečného produktu. Listy sklizené před festivalem Qingming, obvykle kolem začátku dubna, jsou často považovány za nejprémiovější sklizeň. Zelený čaj je pověstný svým vysokým obsahem katchinů, zejména EGCG (Epigallocatechin Gallate) je dobře známý pro mnoho zdravotních kvalit pro člověka. Nejlepší zelené čaje se pěstují ze semen ve vysokých nadmořských výškách.

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.

Jak si správně připravit japonský zelený čaj

Jak si správně připravit japonský zelený čaj

Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.