Město Puer bylo historicky centrem obchodování s čajem v Yunnanu. Aby byl čaj autentický Puer, musí být vypěstován v Yunnanu, vyroben z původní velkolisté assamiky Dayezhong nebo divokého kultivaru Yeshengcha a musí se sušit na slunci. Čaje Puer vyrobené ze starých stromů se často označují jako Lao Cha nebo Da Cha (nad 100 let) a Gu Shu Cha (nad 200 let). Takové čaje jsou vzácnější a mají velkou přidanou hodnotu pro člověka. Existují dva základní typy čaje Puer 普洱茶 : Sheng Puer (zelený nebo syrový - Sheng Cha 生茶) a Shu Puer (černý nebo zralý - Shu Cha 熟茶). Oba typy začínají jako minimálně oxidovaný a téměř surový produkt podobný sypanému zelenému čaji známý jako Maocha 毛茶. Jen malé množství čaje zůstává ve formě maocha, většina je slisována do nejrůznějších tvarů jako jsou např. cihly nebo koláče. Kvalitní čaj Puer s věkem zraje a získává na hodnotě.

Časná jarní sklizeň divokého čaje Ye Sheng Cha v Da Xue Shan 大雪山

Časná jarní sklizeň divokého čaje Ye Sheng Cha v Da Xue Shan 大雪山

Da Xue Shan 大雪山 je hora o výšce 3480 m nacházející se v oblasti Lincang v jihozápadním Yunnanu. Její vrchol je po celý rok pokryt sněhem, odtud název Velká sněžná hora (Da Xue Shan 大雪山). Divoký čaj (Ye Sheng Cha 野生茶, často nazývaný yunnanskými farmáři jako Shan Cha 山茶, ) zde roste v horském terénu v nadmořské výšce 2000-2300 m. Přesto, že roste v takto vysoké nadmořské výšce, klíčí dříve než většina běžných čajů v Yunnanu i zbytku Číny. Koncem března je čaj připraven ke sklizni. Divoký čaj z Daxueshan je známý svou jemnou chutí a vůní divoké orchideje. Místní farmáři pochází z menšinové skupiny Li Su, což je v Yunnanu velmi vzácná rasa, která v Číně typicky žíje ve vysokých horách. Povaha těchto lidí je taková, že by raději vyráběli méně čaje a žili jednoduchý život, tak jak tomu vždy bylo.


Pohoří Bai Ying Shan 白莺山

Pohoří Bai Ying Shan 白莺山

Bai Ying Shan 白 莺 山 je jedním z masivů v pohoří Wu Liang Shan 无量 山 v jihozápadním regionu Lincang a poblíž řeky Lan Cang. Ačkoli tato lokalita není příliš slavná mezi čajovými pohořími v Yunnanu, Bai Ying Shan je prapůvodní místo starých Yunnanských velkých čajových stromů, jak naznačuje studie. Nachází se zde vůbec nejstarší čajový strom starší než 3 000 let a biologický charakter čajového semene starého stromu Bai Ying Shan dokazuje, že je rodištěm čajovníků Yunnan Da Bai. Mezi čajové druhy, které zde podle farmářů rostou, patří Ben Shan Cha 本山茶, Hei Tiao Cha 黑条茶, Er Ga Zi Cha 二嘎子茶,Meng Ku Zhong 勐库种, Bai Ya Cha 白芽茶涏嶌芽茶涏嶌芽茶涼 , He Zhuang Cha 贺庄茶 a Teng Zi Cha 藤子茶.