Zelený čaj z Anji v Zhejiangu | An Ji Bai Cha - Varianta: 50 g

Novinka
528 bodů do věrnostního systému
Cena
528 Kč s DPH

Kód produktu
GT1076-50

Varianta neexistuje

Skladem
ks

An Ji Bai Cha 安吉白茶 je slavný čínský zelený čaj pocházející z okresu Anji v provincii Zhejiang v Číně. Tento čaj se vyrábí z jemných, vybraných pupenů a lístků, které jsou pečlivě sbírány a zpracovávány ručně. Vzniká průzračný svěží nálev s delikátní sladkou jemně bylinkovou chutí. Anji Bai Cha je někdy mylně označován jako bílý čaj. Ačkoli se Bai Cha 白茶 překládá jako bílý čaj, vztahuje se to pouze na vzhled listu čajovníku, nikoli na druh čaje. Ve skutečnosti se jedná o jemný zelený čaj. Více

An Ji Bai Cha 安吉白茶 je slavný čínský zelený čaj pocházející z okresu Anji v provincii Zhejiang v Číně. Tento čaj se vyrábí z jemných, vybraných pupenů a lístků, které jsou pečlivě sbírány a zpracovávány ručně. Vzniká průzračný svěží nálev s delikátní sladkou jemně bylinkovou chutí. Anji Bai Cha je někdy mylně označován jako bílý čaj. Ačkoli se Bai Cha 白茶 překládá jako bílý čaj, vztahuje se to pouze na vzhled listu čajovníku, nikoli na druh čaje. Ve skutečnosti se jedná o jemný zelený čaj.

Anji Bai Cha byl poprvé vyroben v Anji (Huzhou, provincie Zhejiang) před více než 800 lety. Podle záznamů vynikal během dynastie Song svým zvláštním tvarem a vynikající kvalitou - ale brzy poté na mnoho let zmizel, dokud nebyla v bambusovém lese v nadmořské výšce více než 800 m objevena jediná rostlina. Objevili ho tamní vědci v 70. letech 20. století. Anji Bai Cha, který dnes pijeme, vznikl nepohlavním rozmnožováním této rostliny z jednoho zdroje.

Listy kultivaru, který se používá pro An Ji Bai Cha, mají při sklizni i louhování výrazný bílý vzhled. Tato vlastnost dokonce vynesla těmto druhům čaje přezdívku albínský čaj. Kultivar známý jako Bai Ye č. 1 (白叶一号) se k výrobě tohoto čaje používá až od roku 1982, pár let poté, co byl v okrese Anji objeven bílý „mateřský keř“. Ačkoli v čínském čajovém folklóru existují legendy o bílých čajových keřích sahající asi 1000 let do minulosti, Anji Bai Cha je prvním známým albínským čajem, který byl skutečně vyroben.

Listy našeho Anji Bai Cha jsou dlouhé, tenké a velmi jemné. Styl sběru je malý pupen a 1–2 malých, mladých tenkých lístků. Po louhování je velmi snadné vidět, že lístky mají mnohem světlejší, téměř bílou barvu. Nálev má světle žlutozelenou barvu a bylinnou, pikantní brukvovitou vůni. Chuť je bylinná, pikantní, lehce rostlinná a travnatá. Jsou zde oříškové, umami tóny a náznak olejovitých bylin, jako je šalvěj a rozmarýn. Dochuť je krémově hladká, bez trpkosti nebo hořkosti. Jedná se o lehký a delikátní čaj, který však nabízí spoustu komplexních chutí.

Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Čína
Provincie Zhejiang 浙江
Lokalita Huzhou, Anji 安吉
Kultivar Bai Ye #1 白叶一号
Nadmořská výška 600-900 m