An Ji Bai Cha 安吉白茶 je slavný čínský zelený čaj pocházející z okresu Anji v provincii Zhejiang v Číně. Tento čaj se vyrábí z jemných, vybraných pupenů a lístků, které jsou pečlivě sbírány a zpracovávány ručně. Vzniká průzračný svěží nálev s delikátní sladkou jemně bylinkovou chutí. Anji Bai Cha je někdy mylně označován jako bílý čaj. Ačkoli se Bai Cha 白茶 překládá jako bílý čaj, vztahuje se to pouze na vzhled listu čajovníku, nikoli na druh čaje. Ve skutečnosti se jedná o jemný zelený čaj. Více
An Ji Bai Cha 安吉白茶 je slavný čínský zelený čaj pocházející z okresu Anji v provincii Zhejiang v Číně. Tento čaj se vyrábí z jemných, vybraných pupenů a lístků, které jsou pečlivě sbírány a zpracovávány ručně. Vzniká průzračný svěží nálev s delikátní sladkou jemně bylinkovou chutí. Anji Bai Cha je někdy mylně označován jako bílý čaj. Ačkoli se Bai Cha 白茶 překládá jako bílý čaj, vztahuje se to pouze na vzhled listu čajovníku, nikoli na druh čaje. Ve skutečnosti se jedná o jemný zelený čaj.
Anji Bai Cha byl poprvé vyroben v Anji (Huzhou, provincie Zhejiang) před více než 800 lety. Podle záznamů vynikal během dynastie Song svým zvláštním tvarem a vynikající kvalitou - ale brzy poté na mnoho let zmizel, dokud nebyla v bambusovém lese v nadmořské výšce více než 800 m objevena jediná rostlina. Objevili ho tamní vědci v 70. letech 20. století. Anji Bai Cha, který dnes pijeme, vznikl nepohlavním rozmnožováním této rostliny z jednoho zdroje.
Listy kultivaru, který se používá pro An Ji Bai Cha, mají při sklizni i louhování výrazný bílý vzhled. Tato vlastnost dokonce vynesla těmto druhům čaje přezdívku albínský čaj. Kultivar známý jako Bai Ye č. 1 (白叶一号) se k výrobě tohoto čaje používá až od roku 1982, pár let poté, co byl v okrese Anji objeven bílý „mateřský keř“. Ačkoli v čínském čajovém folklóru existují legendy o bílých čajových keřích sahající asi 1000 let do minulosti, Anji Bai Cha je prvním známým albínským čajem, který byl skutečně vyroben.
Listy našeho Anji Bai Cha jsou dlouhé, tenké a velmi jemné. Styl sběru je malý pupen a 1–2 malých, mladých tenkých lístků. Po louhování je velmi snadné vidět, že lístky mají mnohem světlejší, téměř bílou barvu. Nálev má světle žlutozelenou barvu a bylinnou, pikantní brukvovitou vůni. Chuť je bylinná, pikantní, lehce rostlinná a travnatá. Jsou zde oříškové, umami tóny a náznak olejovitých bylin, jako je šalvěj a rozmarýn. Dochuť je krémově hladká, bez trpkosti nebo hořkosti. Jedná se o lehký a delikátní čaj, který však nabízí spoustu komplexních chutí.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Čína |
Provincie | Zhejiang 浙江 |
Lokalita | Huzhou, Anji 安吉 |
Kultivar | Bai Ye #1 白叶一号 |
Nadmořská výška | 600-900 m |

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování
Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.

Vysoké hory a mraky dávají dobrý čaj - Zelené bambusové lístky z Emeishan
Zhu Ye Qing 竹叶青 je slavný čínský zelený čaj založený na pečlivém výběru jemných pupenů (pouze pupenů), které jsou pečlivě sbírány a ručně zpracovávány. Pochází z hory Emei (Emeishan 峨眉山) v provincii Sichuan a jeho jméno se překládá jako "zelené bambusové lístky". Zhu Ye Qing je výběrem drobných zelených pupenů, které jsou zploštělé rukama čajového mistra během fáze sušení na pánvi wok. Úhledné zelené listy připomínají malé zelené listy bambusu, odtud pochází jeho název.