Japonský čaj, jehož celé jméno je Yamabuki-Nadeshiko 山吹撫子 je jediný japonský fermentovaný čaj. Dostal jméno po dvou květinách Kerria japonica a Dianthus superbus s cílem přivodit myšlenky na vůni květin a ženskou krásu. Použitý proces fermentace připomíná fermentaci u čaje Pu Er. Tento čaj je výsledkem dlouholetého výzkumu experta na procesy kvašení u japonského rýžového alkoholu Sake Denbei Kawamury. Více
Japonský čaj, jehož celé jméno je Yamabuki-Nadeshiko 山吹撫子 je jediný japonský fermentovaný čaj. Dostal jméno po dvou květinách Kerria japonica a Dianthus superbus s cílem přivodit myšlenky na vůni květin a ženskou krásu. Použitý proces fermentace připomíná fermentaci u čaje Pu Er. Tento čaj je výsledkem dlouholetého výzkumu experta na procesy kvašení u japonského rýžového alkoholu Sake Denbei Kawamury, který aplikoval procesy fermentace Sake (Awamori) na čaj. Je to čaj, který podstoupil řízenou fermentaci. Tzn, že je to zvláštní druh tmavého čaje. Na rozdíl od jiných tmavých čajů proces začíná ve sterilizované místnosti a to takovým způsobem, že na čajové listy působí pouze plísňové mikroorganismy koji (Aspergillus oryzae). Koji je v Číně a Japonsku velmi důležitá houba, která se používá v saké, miso a sójové omáčce.
Yamabuki nadeshiko je bohatší na katechiny než jiné tmavé čaje a má dva nové polyfenoly: teadenol A a teadenol B, kromě toho také obsahuje kyselinu galovou a kyselinu citronovou.
Co se chuti týče, zkušený jazyk rozpozná lékořici, karamel, slad, švestky, to vše zabaleno do chuti jemného likéru. Profesor Kawamura považuje tento čaj za zdraví prospěšný především u dospělých s cukrovkou. Čaj obsahuje výrazně méně kofeinu než běžný zelený čaj.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Shizuoka, Shuchi 周智 |
Kultivar | Yabukita やぶきた |
Organický | Ano |
Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶
Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.
Alternativní produkty2
Goishicha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Kochi
401,79 Kč bez DPH
2020 Ishizuchi Kurocha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Ehime
803,57 Kč bez DPH