Taiwanský černý Wuyi | Wuyi Hong Cha - Varianta: 500 g

3192 bodů do věrnostního systému
Cena
3 192 Kč

Kód produktu
GT0608-500

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje
Skladem za pár dní Sledovat dostupnost - Tento produkt právě doskladňujeme

Taiwanský černý Wuyi je exkluzivní čaj z okolí města Yuchi v okrese Nantou. Jeho listy jsou poměrně dlouhé, tenké a drátovitého vzhledu. Nálev má tmavě červenou barvu s krásnou ovocnou vůní. Jeho chuť je poměrně komplexní a díky dědictví čínského kultivaru z Wuyi je jeho profil spíše minerální. Typické atributy taiwanských černých čajů, jako je např. Yuchi Hong Yu nebo Yuchi Shan Cha se však nedají popřít, i když nejsou tak výrazné. Kamenité minerální tóny jsou příjemně vyváženy sladkými a ovocnými tóny medu a sladu. Čaj dokáže nabídnout sérii několika lahodných nálevů. Více

Taiwanský černý Wuyi je exkluzivní čaj z okolí města Yuchi v okrese Nantou. Jeho listy jsou poměrně dlouhé, tenké a drátovitého vzhledu. Nálev má tmavě červenou barvu s krásnou ovocnou vůní. Jeho chuť je poměrně komplexní a díky dědictví čínského kultivaru z Wuyi je jeho profil spíše minerální. Typické atributy taiwanských černých čajů, jako je např. Yuchi Hong Yu nebo Yuchi Shan Cha se však nedají popřít, i když nejsou tak výrazné. Kamenité minerální tóny jsou příjemně vyváženy sladkými a ovocnými tóny medu a sladu. Čaj dokáže nabídnout sérii několika lahodných nálevů.

Čajovníky, ze kterých pochází tento čaj jsou potomky čínského kultivaru Wu Yi (označovaného jako Wu Yi Zhong 武夷種), který byl na Taiwan přivezen před více než 100 lety z Wu Yi Shan, kde se používá k produkci oolongů a černých čajů. S japonskou nadvládou nad Taiwanem se čajová krajina hodně změnila a mnoho tradičních kultivarů, které byly přivezeny z Číny, zmizelo nebo byly nahrazeny. Je známé, že japonci se snažili rozvinout čajový průmysl na Taiwanu založený na černém čaji především proto, aby mohli konkurovat britům. Znovuoživení taiwanského čajového průmyslu v minulém století znamenalo, že byly lokálně vyvinuty nové kultivary, které nahradily některé ze starších odrůd. Je tedy velmi vzácné vidět tradiční kultivar, jako je tento, pro výrobu taiwanského čaje. Kultivar sice pochází z Wu Yi Shan, ale od té doby samozřejmě prošel přirozenými změnami, díky nimž je jedinečný a odlišný. Nelze si však nevšimnout některých podobností s tradičními skalními čaji z Wuyi, především výrazného minerálního charakteru.


PŘÍPRAVA

Tradiční styl (Gong Fu Cha)
Předehřejte si gaiwan nebo konvičku o objemu 110 ml. Použijte 5 g čaje a vodu o teplotě 90-95 °C. První nálev slejte po 20-30 sekundách, dobu louhování dalších můžete postupně prodlužovat. Nálevy opakujte dokud vám čaj chutná. Čím delší doba louhování, tím rychlejší vyčerpání lístků a nižší počet nálevů. Doporučujeme porcelánové nebo skleněné nádobí.

Západní styl (1 nálev)
Použijte 1-2 g čaje na 250 ml vody a louhujte 4-5 minut při teplotě 90-95 °C. Doporučujeme porcelánové nebo skleněné nádobí.

Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Taiwan
Lokalita Nantou, Yuchi 魚池
Kultivar Wu Yi 武夷
Nadmořská výška 700-800 m