Stříbrné jehly z Fudingu PREMIUM | Bai Hao Yin Zhen - Varianta: 25 g

377 bodů do věrnostního systému
Cena
377 Kč s DPH

Kód produktu
GT0709-25

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Bai Hao v názvu neboli „stříbro“ označuje stříbrné chloupky rostoucí podél pupenů, zatímco Yin Zhen, „jehla“, popisuje vzhled tlustých, rovných pupenů se špičkami jemnými a ostrými jako jehly. Při louhování teplo vody probouzí a umocňuje lahodnou vůni tohoto čaje a výsledkem je čistý nálev žluté svěží barvy. Chuťově je čaj Stříbrné jehly z Fudingu velmi jemný. Má svěží vůni a jemnou chuť se sladkou přetrvávající koncovkou. Typicky je lehký, sladký a ovocný, charakterem připomíná smetanový oves nebo čerstvou rýži. Více

Čaj Stříbrné jehly (čínský název Bai Hao Yin Zhen 白毫银针) je slavný čínský bílý čaj vyráběný v provincii Fujian. Ve Fujianu jsou dvě místa, kde se tento čaj vyrábí, Fuding a Zhenghe. Fuding 福鼎市 se nachází na severovýchodě Fujianu u moře a Zhenghe 政和 se nachází v severozápadní horské oblasti Fujianu. Předpokládá se, že Fuding je starší čajová oblast (od konce 17. století), zatímco Zhenghe začalo produkovat čaj asi o století později. Čajový kultivar používaný ve Fudingu je Fuding Da Bai 福鼎大白. (Da Bai znamená velký bílý), výrobci v Zhenghe používají Zhenghe Dabai 政和大白. Fyzický rozdíl mezi těmito dvěma kultivary Dabai je v tom, že list Fuding je o něco větší a širší než list Zhenghe, navíc Zhenghe Dabai má o něco delší stopku. Listy Zhenghe mají tmavě zelenou barvu, zatímco Fuding je spíše světle zeleno-žlutý. Je to proto, že v Zhenghe nechávají po sklizni déle vadnout listy, což má za následek tmavší, více oxidovaný čaj.

Chuťově je čaj Stříbrné jehly z Fudingu velmi jemný. Má svěží vůni a jemnou chuť se sladkou přetrvávající koncovkou. Typicky je lehký, sladký a ovocný, charakterem připomíná smetanový oves nebo čerstvou rýži.

Bai Hao v názvu neboli „stříbro“ označuje stříbrné chloupky rostoucí podél pupenů, zatímco Yin Zhen, „jehla“, popisuje vzhled tlustých, rovných pupenů se špičkami jemnými a ostrými jako jehly. Při louhování teplo vody probouzí a umocňuje lahodnou vůni tohoto čaje a výsledkem je čistý nálev žluté svěží barvy.

Čajová zahrada Nanguang se nachází západně od hory Taimu v nadmořské výšce mezi 600 a 900 metry a je z 80 % pokryta přírodními lesy. Počasí je zde teplé a vlhké s vydatnými srážkami a samotnou čajovou plantáž vždy obklopuje řídká mlha, díky čemuž mají čajové keře ideální podmínky pro akumulaci široké škály minerálů a dalších organických živin.

Čaj Fuding Silver Needle se vyrábí z jednoho pupenu utrženého brzy na jaře. K výrobě jednoho kilogramu stříbrných jehel je potřeba obrovské množství materiálu. Náklady na sběr samotný tedy hrají velkou roli v celkové ceně tohoto čaje. Po sklizni je čaj umístěn na bambusové ploše, aby vyschnul a to buď venku, nebo uvnitř dle aktuálních klimatických podmínek. Proces zavadnutí trvá poměrně dlouho, dokud nezůstane v čaji asi 10-15% zbytkové vody. Během zavadání dojde k mírné přirozené oxidaci, protože buněčná membrána čaje je poškozena nedostatkem vody. Chemické látky se tak dostávají z buněčné membrány a reagují s vzdušným kyslíkem. Následuje finální sušení tradičním způsobem nad dřevěným uhlím, po kterém je obsah zbytkové vody v čaji méně než 6 %.

Bílý čaj je jedním z nejméně zpracovaných čajů obecně a je obzvláště bohatý na antioxidanty.

Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Čína
Provincie Fujian
Lokalita Ningde, Fuding 福鼎市
Zahrada Nanguang Tea Garden
Kultivar Fuding Da Bai 福鼎大白
Místní jméno Fuding Bai Hao Yin Zhen 福鼎白毫银针
Nadmořská výška 600-900 m