Sencha Nibancha je kvalitní čaj z druhé sklizně s dobrým poměrem cena/kvalita. V Japonsku je považován za každodenní čaj a definují jej příjemná květinová vůně, lehká svíravost typická pro japonské čaje a plná dominantní chuť. Více
Sencha Nibancha je kvalitní čaj z druhé sklizně s dobrým poměrem cena/kvalita. V Japonsku je považován za každodenní čaj a definují jej příjemná květinová vůně, lehká svíravost typická pro japonské čaje a plná dominantní chuť.
Druhá sklizeň japonského čaje, Nibancha, v Uji (okres Kyoto) probíhá od konce června do konce července. V Uji se čaj sklízí po druhou sklizeň (Nibancha), zatímco např. Čaje z oblastí Shizuoka nebo Kagoshima se sklízejí až do třetí sklizně (Sanbancha) nebo dokonce čtvrté sklizně (Yonbancha). Důvodem jsou rozdílné klimatické podmínky. Obecně řečeno, Nibancha sklizená v červnu nebo červenci není tak jemná a sladká jako Ichibancha (čaj z první sklizně). Ichibancha trpělivě sbírá živiny od předchozího podzimu po celou zimu až do jara a naproti tomu Nibancha roste rychle hned po první sklizni v květnu po dobu přibližně jednoho a půl měsíce, což definuje její vlastnosti a typickou letní svěžest.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Kansai, Uji 宇治 |
Zpracování | Chumushi 中蒸し |
Kultivar | Yabukita やぶきた |
Jak si správně připravit japonský zelený čaj
Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.