Sencha Fukamushi | Yabukita Ichibancha - Varianta: 500 g
Fukamushi-cha v překladu znamená hluboce spařený čaj (deep steamed). Protipólem by byl lehce spařený čaj asamushi-cha. Horká pára se u japonských čajů používá pro zastavení oxidace lístků, čímž se odlišují od většiny čínských čajů. Tento způsob zpracování čaje dokáže potlačit trpkost v chuti a přidat na sladkých tónech. Naše Sencha Fukamushi byla navíc před sklizní na 5-7 dní zastíněna pro podpoření sladké chuti a výsledné jemnosti. Více
Fukamushi-cha v překladu znamená hluboce spařený čaj (deep steamed). Protipólem by byl lehce spařený čaj asamushi-cha. Horká pára se u japonských čajů používá pro zastavení oxidace lístků, čímž se odlišují od většiny čínských čajů. Běžná doba, po kterou jsou čajové lístky vystaveny horké páře, je u čaje Sencha přibližně 30 vteřin. Lístky fukamushi-cha jsou horké páře vystaveny obvykle 90-120 vteřin. V převážné většině se takto zpracovává čaj Sencha, zřídkakdy např. Gyokuro.
Tento způsob zpracování čaje dokáže potlačit trpkost v chuti a přidat na sladkých tónech. Naše Sencha Fukamushi byla navíc před sklizní na 5-7 dní zastíněna pro podpoření sladké chuti a výsledné jemnosti.
Dlouhá fáze spaření způsobí, že lístky výrazně změknou a začnou se trhat, takže po vysušení čaj obsahuje část lístků ve formě malých částeček a prachu. Takto může nepříliš znalým milovníkům čaje Fukamushi-cha připadat jako čaj nižší třídy, ale opak je pravdou. Navíc jako bonus zákazník získává posílené zdravotní účinky čaje. Obdobně jako u čaje Matcha, díky obsahu mnoha malých částic v nálevu dostáváme do těla mnohé látky, které se z lístků nelouhují, např. některé katechiny a vitamíny, vláknina a chlorofyl.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Shizuoka, Shuchi 周智 |
Zpracování | Fukamushi 深蒸し |
Kultivar | Yabukita やぶきた |
Organický | Ano |
Peter Esterka
KladyMoje srdcovka, favorit mých chuťových pohárků mezi zelenými čaji. Nepopsatelně lahodný a přestože jsem ho potrápil až šesti nálevy, pořád výborný více
KladyMoje srdcovka, favorit mých chuťových pohárků mezi zelenými čaji. Nepopsatelně lahodný a přestože jsem ho potrápil až šesti nálevy, pořád výborný
Zápory
Zápory
Jak si správně připravit japonský zelený čaj?
Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.
Alternativní produkty2
Sencha Tamaryokucha | Yabukita Ichibancha
208,04 Kč bez DPH
Sencha Karigane - Kukicha | Yabukita Nibancha
195,54 Kč bez DPH