Spisovatel Ludvík Kundera v souvislosti s čajem Sencha ve své knize Piju čaj píše "Když trpkosti je víc než dost, přeskočí náhle sladká jiskra: libě zpochybní příslušnost". Zmiňovaná trpkost, až svíravá, je pro tento čaj charakteristická a pokud je správně připraven, sladké jiskry ji vhodně doplňují. Obecně se jedná o chuť velice osvěžující. Japonská Sencha je bezesporu jedním z nejpopulárnějších japonských čajů. Jeho název se dá přeložit jako "pražený čaj" a to i přesto, že proces zpracování pražení nezahrnuje. Více
Spisovatel Ludvík Kundera v souvislosti s čajem Sencha ve své knize Piju čaj píše "Když trpkosti je víc než dost, přeskočí náhle sladká jiskra: libě zpochybní příslušnost". Zmiňovaná trpkost, až svíravá, je pro tento čaj charakteristická a pokud je správně připraven, sladké jiskry ji vhodně doplňují. Obecně se jedná o chuť velice osvěžující. Japonská Sencha je bezesporu jedním z nejpopulárnějších japonských čajů. Jeho název se dá přeložit jako "pražený čaj" a to i přesto, že proces zpracování pražení nezahrnuje.
U většiny japonských čajů se na rozdíl od většiny čajů čínských přirozená oxidace lístků zastavuje krátkým spařením, následně se lístky rolují, tvarují a suší. Na rozdíl od čaje Gyokuro se Sencha pěstuje pod přímým sluncem a obvykle se zpracovávají pouze pupeny a vrcholové lístky. Díky expozici přímému slunci vzniká v čaji Sencha jako obrana proti UVB záření velké množství katechinu. Katechin je druh taninu, který je specifický pro zelený čaj a disponuje řadou antivirových a antioxidačních kvalit. Pomáhá jako prevence proti rakovině tlumením růstu rakovinových buňek. Tanin je druh polyfenolu, v čaji Sencha je klíčovým komponentem jeho chuti. Naše Šencha pochází z oblasti Uji na jihu prefektury Kyoto a jedná se o kultivar Yabukita.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Kansai, Uji 宇治 |
Zpracování | Chumushi 中蒸し |
Kultivar | Yabukita やぶきた |
Organický | Ano |