Spisovatel Ludvík Kundera v souvislosti s čajem Sencha ve své knize Piju čaj píše "Když trpkosti je víc než dost, přeskočí náhle sladká jiskra: libě zpochybní příslušnost". Zmiňovaná trpkost, až svíravá, je pro tento čaj charakteristická a pokud je správně připraven, sladké jiskry ji vhodně doplňují. Obecně se jedná o chuť velice osvěžující. Japonská Sencha je bezesporu jedním z nejpopulárnějších japonských čajů. Jeho název se dá přeložit jako "pražený čaj" a to i přesto, že proces zpracování pražení nezahrnuje. Více
Spisovatel Ludvík Kundera v souvislosti s čajem Sencha ve své knize Piju čaj píše "Když trpkosti je víc než dost, přeskočí náhle sladká jiskra: libě zpochybní příslušnost". Zmiňovaná trpkost, až svíravá, je pro tento čaj charakteristická a pokud je správně připraven, sladké jiskry ji vhodně doplňují. Obecně se jedná o chuť velice osvěžující. Japonská Sencha je bezesporu jedním z nejpopulárnějších japonských čajů. Jeho název se dá přeložit jako "pražený čaj" a to i přesto, že proces zpracování pražení nezahrnuje.
U většiny japonských čajů se na rozdíl od většiny čajů čínských přirozená oxidace lístků zastavuje krátkým spařením, následně se lístky rolují, tvarují a suší. Na rozdíl od čaje Gyokuro se Sencha pěstuje pod přímým sluncem a obvykle se zpracovávají pouze pupeny a vrcholové lístky. Díky expozici přímému slunci vzniká v čaji Sencha jako obrana proti UVB záření velké množství katechinu. Katechin je druh taninu, který je specifický pro zelený čaj a disponuje řadou antivirových a antioxidačních kvalit. Pomáhá jako prevence proti rakovině tlumením růstu rakovinových buňek. Tanin je druh polyfenolu, v čaji Sencha je klíčovým komponentem jeho chuti. Naše Šencha pochází z oblasti Uji na jihu prefektury Kyoto a jedná se o kultivar Yabukita.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Japonsko |
Lokalita | Kansai, Uji 宇治 |
Zpracování | Chumushi 中蒸し |
Kultivar | Yabukita やぶきた |
Organický | Ano |
![Jak si správně připravit japonský zelený čaj](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/b/b/bbe2167ca8b1652c52ae737dbde5ec27-sencha.jpg)
Jak si správně připravit japonský zelený čaj
Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.
Alternativní produkty3
![Sencha Fukamushi | Yabukita Ichibancha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/3/0/3078dc570087d570d7fb161cea714753-863.jpg)
![Sencha Fukamushi | Yabukita Ichibancha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/e/1/e10d4c0662fdb8539ef826e49b56e867-864.jpg)
Sencha Fukamushi | Yabukita Ichibancha
![Sencha Shizuoka Yabukita | Chumushi Nibancha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/3/d/3da534ae43eba4869a02e695d2a84ad6-1491.jpg)
![Sencha Shizuoka Yabukita | Chumushi Nibancha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/0/a/0a89f26d0f14c3c8f702f5ce37937160-1492.jpg)
Sencha Shizuoka Yabukita | Chumushi Nibancha
![Sencha Kagoshima Kuritawase | Asamushi Ichibancha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/3/f/3ff645560cf3a0a294b15f23dc4b5483-goodteaeu-sencha-kagoshima-kuritawase-asamushi-2303.jpg)
![Sencha Kagoshima Kuritawase | Asamushi Ichibancha](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/9/d/9d139028ca9b095ab65862c290cd370f-goodteaeu-sencha-kagoshima-kuritawase-asamushi-2306.jpg)