Organická Matcha ceremoniální třídy, která pochází z plantáží v prefektuře Kagoshima, kde se orientují na vysoce kvalitní organické a tradiční čaje. Autentická Matcha se vyrábí zastíněním čajových keřů po dobu 3 týdnů, podobně jako při produkci zeleného čaje Gyokuro 玉露. Tento proces zastínění omezuje obsah katechinů, ale zvyšuje obsah theaninu v listech, snižuje hořkost a přidává umami. Více
Organická Matcha ceremoniální třídy, která pochází z plantáží v prefektuře Kagoshima, kde se orientují na vysoce kvalitní organické a tradiční čaje. Autentická Matcha se vyrábí zastíněním čajových keřů po dobu 3 týdnů, podobně jako při produkci zeleného čaje Gyokuro 玉露. Tento proces zastínění omezuje obsah katechinů, ale zvyšuje obsah theaninu v listech, snižuje hořkost a přidává umami. Listy se poté sklízejí, napařují a suší, čímž se vyrábí výchozí materiál Tencha 碾茶. Tencha se liší od většiny ostatních japonských čajů tím, že se nechá vyschnout a rozdrobit, což umožní odstranit stonky a větvičky. Následuje rozemletí listů na jemný prášek pomocí žulových kamenných mlýnů.
Naše organická ceremoniální matcha má robustní, krémovou a „zelenou“ chuť. Má vyvážený profil a slušnou dávku umami. Chuť čaje Matcha je velmi koncentrovaná, je potřeba méně než jeden gram na 80 ml horké vody. Matcha se obvykle odměřuje lžičkou na matchu (Chashaku 茶杓) do misky (Chawan 茶碗). Poté se přidá velmi teplá voda (kolem 70 °C) a energicky se míchá metličkou na matchu (Chasen 茶筅), dokud nevznikne pěna. Pokud ovšem nejste příznivcem tradiční přípravy, můžete použít jakoukoli nádobu a metličku nebo dokonce šejkr; důležité je dobře promíchat vodu a prášek.
| Forma | práškový čaj |
|---|---|
| Země původu | Japonsko |
| Lokalita | Kyushu, Kagoshima 鹿児島 |
| Kultivar | směs kultivarů |
| Organicky pěstovaný | Ano |
| BIO certifikace | Ano |

Jak správně připravit čaj Matcha 抹茶 – tradiční i moderní způsoby
Matcha 抹茶 je jemně mletý prášek vyrobený ze speciálně pěstovaných a zpracovaných listů zeleného čaje. Na rozdíl od jiných čajů se matcha nelouhuje, ale přímo vyšlehá do vody, což vám umožní vypít celý list a využít jeho koncentrovanou chuť i živiny. Matcha má své kořeny v čínských dynastiích Tchang (唐) a Sung (宋), kde se čajové lístky napařovaly, lisovaly do koláčů a později mlely na prášek, který se šlehal s horkou vodou.





