Jarní nefritový šnek z ostrova Dongting | Ming Jian Dong Ting Xi Shan Bi Luo Chun - Varianta: Vzorek 15 g
Bi Luo Chun je jedním z deseti nejznámějších čínských čajů. Pochází z ostrova Dongting v jezeře Taihu v Suzhou. Ostrov Dongting v Taihu má tisíciletou historii pěstování čaje. Čaj Bi Luo Chun roste na východním pohoří 西山 a západním pohoří 东山 ostrova Dongting. Podloží na ostrovních horách je tvořeno převážně písčitou žlutou půdou a skalami, které poskytují dobré zásoby organické výživy a minerálů pro růst čaje. Zemědělci zde mají tradici sázet mezi čajovníky ovocné stromy jako např. mišpule, voskovka čínská (Myrica rubra), pomerančovníky, broskvoně a kaštany. Tento způsob pěstování je velmi příznivý pro rozmanitost ekosystému čajové zahrady. Čajové a ovocné stromy spolu dobře rostou a škůdce lze přirozeně regulovat. Navíc ovocné stromy přispívají k vůni i chuti čaje Bi Luo Chun vyrobeného na ostrově. Více
Bi Luo Chun je jedním z deseti nejznámějších čínských čajů. Pochází z ostrova Dongting v jezeře Taihu v Suzhou. Ostrov Dongting v Taihu má tisíciletou historii pěstování čaje. Čaj Bi Luo Chun roste na východním pohoří 西山 a západním pohoří 东山 ostrova Dongting. Podloží na ostrovních horách je tvořeno převážně písčitou žlutou půdou a skalami, které poskytují dobré zásoby organické výživy a minerálů pro růst čaje. Zemědělci zde mají tradici sázet mezi čajovníky ovocné stromy jako např. mišpule, voskovka čínská (Myrica rubra), pomerančovníky, broskvoně a kaštany. Tento způsob pěstování je velmi příznivý pro rozmanitost ekosystému čajové zahrady. Čajové a ovocné stromy spolu dobře rostou a škůdce lze přirozeně regulovat. Navíc ovocné stromy přispívají k vůni i chuti čaje Bi Luo Chun vyrobeného na ostrově.
Sezóna sklizně Bi Luo Chun na ostrově Dongting je od Chunfen 春分 (kolem 21. března) do Qingming 清明 (kolem 5. dubna). Bi Luo Chun má velmi přísné požadavky na čerstvý materiál. Styl sběru je jeden pupen nebo jeden pupen a jeden lístek. Špičkový Bi Luo Chun obsahuje padesát až šedesát tisíc pupenů na půlkilové množství. Čerstvý materiál prochází po hned po sklizni intenzivním ručním tříděním, aby byl homogenní a čistý pro následující zpracování. Sběr čaje obvykle probíhá ráno od 5h do 9h, ruční třídění a zavadnutí se provádí mezi 9h a 15h. Následné perčení začíná po 15h a obvykle končí kolem půlnoci.
Bi Luo Chun se objevil v historii v době rané dynastie Qing a tehdy byl čaj již proslaven pod jménem Xia Sha Ren Xiang 吓煞人香 (což znamená „úžasně voňavý“). Císař Kangxi navštívil ostrov Dongting v roce 1699 a dostal čaj jako dárek od místního úředníka. Císař Kangxi tento čaj poté, co jej ochutnal, velmi chválil, nicméně název čaje Xia Sha Ren Xiang nepovažoval za elegantní. Sám císař tento čaj přejmenoval na Bi Luo Chun a pod tímto jménem se čaj proslavil po celé zemi.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Čína |
Provincie | Jiangsu |
Lokalita | Suzhou, Dongtingshan 洞庭山 |
Kultivar | Qun Ti Zhong 群体种 |
Ze semen | Ano |