Hořký čaj Kuding - Ilex kudingcha | Ku Ding Cha - Varianta: Vzorek 15 g
Hořký čaj Kuding - Ku Ding Cha 苦丁茶 je léčivý čaj, který se v tradiční čínské medicíně používá již tisíce let. Slovo 'Ku 苦' znamená hořký a čínský znak pro 'Ding 丁' znamená hrot, což je typický tvar tohoto čaje. Listy používané k výrobě pocházejí ze stálezelené rostliny Ilex kudingcha, která se pěstuje v Číně. Dlouhé úzké listy jsou stočeny dohromady a tvoří výrazné dlouhé tyčovité/hrotovité tvary. Dalším charakteristickým rysem, jak již název napovídá, je jeho hořká chuť. Známkou dobrého čaje Kuding je, když po uvedené hořkosti následuje lehce nasládlá chuť. Více
Hořký čaj Kuding - Ku Ding Cha 苦丁茶 je léčivý čaj, který se v tradiční čínské medicíně používá již tisíce let. Slovo 'Ku 苦' znamená hořký a čínský znak pro 'Ding 丁' znamená hrot, což je typický tvar tohoto čaje. Listy používané k výrobě pocházejí ze stálezelené rostliny Ilex kudingcha, která se pěstuje v Číně. Dlouhé úzké listy jsou stočeny dohromady a tvoří výrazné dlouhé tyčovité/hrotovité tvary. Dalším charakteristickým rysem, jak již název napovídá, je jeho hořká chuť. Známkou dobrého čaje Kuding je, když po uvedené hořkosti následuje lehce nasládlá chuť.
Čínský Ku Ding Cha má dva typy. Jeden typ je velkolistý, druhý typ je malolistý. Velkolistý Ku Ding Cha pochází z rostliny Cesmína velkolistá (Ilex kudingcha C.J.Tseng). V Číně je hlavní produkce velkolistého Ku Ding Cha hlavně v provinciích Fujian, Guangxi a Hainan. Asi nejslavnější lokalita pro sběr Ku Ding Cha je Wuzhishan na ostrově Hainan, odkud pochází i náš Kuding. Li Shizhen popsal Ku Ding Cha ve svém herbáři Ben Cao Gang Mu (Compendium of Materia Medica), který je dodnes považován za jedno z nejucelenějších děl, jako strom, který je zelený po celý rok a odtud také vychází jeho původní jméno Dong Qing ("Dong" znamená zimu nebo zmrzlý a "Qing" znamená zelený).
Čaj Kuding nabízí celou řadu zdravotních kvalit pro člověka, ale kvůli omezením EU je zde nesmíme uvádět.
Varianta | 50 g |
---|---|
Forma | list rolovaný do hrotu |
Země původu | Čína |
Provincie | Hainan 海南 |
Lokalita | Wuzhishan 五指山 |
Kultivar | Ku Ding Cha 苦丁茶 |
Marie Dlabiková
KladyJak název napovídá, je opravdu hodně hořký. Nejsem úplný milovník hořké chuti, proto mi k pití bohatě stačí jeden hrot na hrnek, luhuji cca minutu. více
KladyJak název napovídá, je opravdu hodně hořký. Nejsem úplný milovník hořké chuti, proto mi k pití bohatě stačí jeden hrot na hrnek, luhuji cca minutu.
Zápory
Zápory