Goishicha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Kochi - Varianta: 50 g

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 (1)Počet hvězdiček je 5 z 5
Novinka
939 bodů do věrnostního systému
Cena
939 Kč

Kód produktu
GT0913-50

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

Skladem
ks

Goishicha 碁石茶 je poměrně vzácný japonský tmavý (dodatečně fermentovaný) čaj vyrobený ve městě Ōtoyo v prefektuře Kochi. Čajové lístky pro tento čaj rostou v přirozeném a divokém prostředí uprostřed hor Shikoku pod přímým slunečním svitem. Sklizeň probíhá od poloviny června do července. Surovina pochází z čajových keřů divoce rostoucích v horách. Čaj se nechává několik let uležet a usadit. Výsledkem je sladký a jemný nápoj bez svíravosti, ale s příjemnou a vyváženou kyselinkou. Chuť je nakyslá a sladká, rozvíjí lehkou mineralitu a zanechává v ústech příjemný svěží pocit. Více

Goishicha 碁石茶 je poměrně vzácný japonský tmavý (dodatečně fermentovaný) čaj vyrobený ve městě Ōtoyo v prefektuře Kochi. Čajové lístky pro tento čaj rostou v přirozeném a divokém prostředí uprostřed hor Shikoku pod přímým slunečním svitem. Sklizeň probíhá od poloviny června do července. Surovina pochází z čajových keřů divoce rostoucích v horách.

Čaj se nechává několik let uležet a usadit. Výsledkem je sladký a jemný nápoj bez svíravosti, ale s příjemnou a vyváženou kyselinkou. Velké suché čajové lístky jsou pevně vrstvené a mají sytou, tmavou, červenohnědou barvu. Jejich vůně je pronikavá a silná, připomíná solný roztok, sušené švestky, lékořici a mořské řasy Hijiki. Nálev je žlutooranžový, čistý a světlý. Ve vůni můžete cítit náznaky citrusové kůry, ume a rozinek s nejasnými odstíny mořské řasy Kombu. Chuť je nakyslá a sladká, rozvíjí lehkou mineralitu a zanechává v ústech příjemný svěží pocit. Čaj je velmi chutný, ale většina lidí jej konzumuje především pro jeho komplexní zdravotní účinky.

O čaji Goishicha můžete někdy slyšet jako o fermentované banche, ale výsledný produkt nemá se zeleným čajem nic společného. Důvod, proč se čaj nazývá Goishicha, je ten, že nasekané čtverečky připomínají černé kameny deskové hry „go“. Tento čaj prochází dvěma fermentačními kroky, jeden za přítomnosti plísní a druhý za pomocí bakterií mléčného kvašení.

Produkce Goishicha je téměř výhradně omezena na oblast kolem města Ootoyo v prefektuře Kōchi, kde je registrována jako ochranná známka družstva Ootoyo Town Goishicha Cooperative. Přesný okamžik jeho začátku v Japonsku není znám, ale předpokládá se, že se Goishicha poprvé objevila v 18. století. Ačkoli to není historicky potvrzeno, jeho podobnost s fermentovanými čaji produkovanými etnickými menšinami jihozápadní Číny, Laosu, Myanmaru a Thajska (jako je myanmarský lahpet nebo thajský miang nakládaný čaj), nicméně naznačuje, že znalost procesu jeho výroby možná se do Japonska dostali prostřednictvím kulturních a obchodních výměn s Čínou a jihovýchodní Asií, takže se datují do starověku. Produkce čaje Goishicha byla na vrcholu koncem 19. a začátkem 20. století, než poptávka klesla a zcela se zhroutila během éry Shōwa (1926-1989). Krize byla způsobena změnou stravovacích návyků a vylidňováním venkovských oblastí spolu se stárnoucí populací zemědělců. V tradici pokračovala pouze rodina Ogasawara, která nakonec zůstala jedním z mála výrobců goishicha v celé zemi.

Parametry
Forma sekané čtverečky
Země původu Japonsko
Lokalita Kochi, Otoyo 大豊町
Zpracování Nidan hakkō 二段発酵
Kultivar Shikoku Yamacha 四国山茶
Divoký Ano