Dobrý černý Darjeeling z letní sklizně (SF) s typicky zabarvenými listy, které nabízejí hnědočervený nálev se silné muškátovými a vanilkovými tóny a sladově sladkou koncovkou. Giddapahar Wonder z Darjeelingu se vyrábí z listů odrůdy rostlin AV 2 (Ambari Vegetative 2). Je ručně vyráběn s velkou péčí v malých dávkách s velkým důrazem na výslednou chuť a vůni. Delší oxidace přináší medové tóny, pro které si mnozí se zákazníků tento čaj pořizují. Je to skvělý čaj na probuzení z ospalé nálady. Vynikající poměr mezi cenou a kvalitou není potřeba ani zmiňovat. Více
Dobrý černý Darjeeling z letní sklizně (SF) s typicky zabarvenými listy, které nabízejí hnědočervený nálev se silné muškátovými a vanilkovými tóny a sladově sladkou koncovkou. Giddapahar Wonder z Darjeelingu se vyrábí z listů odrůdy rostlin AV 2 (Ambari Vegetative 2). Je ručně vyráběn s velkou péčí v malých dávkách s velkým důrazem na výslednou chuť a vůni. Delší oxidace přináší medové tóny, pro které si mnozí se zákazníků tento čaj pořizují. Je to skvělý čaj na probuzení z ospalé nálady. Vynikající poměr mezi cenou a kvalitou není potřeba ani zmiňovat.
Giddapahar je malá rodinná čajová plantáž, pouhých 94,7 hektarů, kterou vlastní rodina Shaw už od roku 1881. Místní manažer pan Sharma zde pracuje déle než 40 let a je mimořádně hrdý na osobitý Darjeeling, který zde vyrabí. Na této malé čajové zahradě se v hlavní sezóně sklidí pouze 5-6 kg čaje denně a pouze 1.5-2 kg čaje denně mimo sezónu. Továrna se za několik posledních dekád vůbec nezměnila.
Vstoupíte-li do továrny usazené na kopci, ze kterého je krásně vidět do mlhy ponořeného údolí Kurseong, ohromí vás stroje z viktoriánské doby, pro kterou jsou typické robustní dřevěné truhly na čaj. V místnosti, kde dochází k zavadání čaje uvidíte čajové lístky ten den sklizené rozložené do dlouhých žlabů. Během zavadání je z lístků odstraněna vlhkost až na úroveň 65%. Jsou pak měkké a povrch připomíná kůži. Ze zavadacích žlabů lístky putují do rolovacích strojů, kde se začíná vytvářet specifická chuť. Pro různé kultivary se používají různé rolovací stroje, např. malý mosazný roller je určen pro lístky kultivaru AV2, neboť je k lístkům citlivější. Náš čaj byl rolován dvakrát, přičemž byly lístky mezi rolováními záměrně mírně poškozeny na dopravníku. Dojde tak k porušení buněčné struktury a lístky začnou oxidovat, to trvá 4 hodiny. Pan Sharma oxidaci celou dobu sleduje a pravidelně k lístkům čichá hledajíc ten pravý okamžik ‘nose’, závan vůně, který signalizuje, že lístky jsou připraveny k sušení. Giddapahar je známý pro pečení svých čajů o trošičku déle než je tomu zvykem v jiných zahradách Darjeelingu, což zvýrazní přírodní karamelovou sladkou chuť kultivaru China a vytvoří lehounce pečenou stopu. Suché lístky se pak třídí podle kvality a následně balí.
Forma | sypaný čaj |
---|---|
Země původu | Indie |
Lokalita | Darjeeling, Giddapahar |
Zahrada | Giddapahar Tea Estate |
Kultivar | Clonal AV2 |
Související produkty2


Darjeeling Giddapahar Oolong SF
269,64 Kč bez DPH


Darjeeling Giddapahar AV2 Wonder FF
168,75 Kč bez DPH