2008 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Bai Sha Xi Fu Zhuan Hei Cha - cihla 300 g - Varianta: 50 g
V čínské provincii Hunan najdeme několik zajímavých čajů, ale asi nejzajímavější a nejznámější je Fu Cha nebo Fu Zhuan, který řadíme do kategori čajů Hei Cha 黑茶 a který typicky najdeme v podobě lisované cihly. Čaj je někdy nazýván Golden Flower Tea díky přítomnosti ušlechtilé plísně Eurotium Cristatus, která připomíná male žluté kvítky a je rozprostřena po celém objemu cihly. Čaj silně rezonuje s prvkem Země (Wu Xing) a je po staletí oblíben mezi korejskými mnichy. Tibeťané a mongolové jej vždy používali jako lék na bolest břicha. První Fu Zhuan byl vyroben již v roce 1368 na počátku vlády dynastie Ming a nikdy nechyběl mezi zbožím, které se převáželo po Hedvábné stezce. Továrna na čaj Bai Sha Xi v okrese Anhua v Hunanu je prvním “novodobým” výrobcem „tmavého čaje“ hei cha v Hunanu a prvním výrobcem cihel se zlatými květy v Číně. Bai Sha Xi byla založena v roce 1940, poté v roce 1953 vyrobila první cihlu Fu se zlatými květy. Více
V čínské provincii Hunan najdeme několik zajímavých čajů, ale asi nejzajímavější a nejznámější je Fu Cha nebo Fu Zhuan, který řadíme do kategori čajů Hei Cha 黑茶 a který typicky najdeme v podobě lisované cihly. Čaj je někdy nazýván Golden Flower Tea díky přítomnosti ušlechtilé plísně Eurotium Cristatus, která připomíná male žluté kvítky a je rozprostřena po celém objemu cihly. Čaj silně rezonuje s prvkem Země (Wu Xing) a je po staletí oblíben mezi korejskými mnichy. Tibeťané a mongolové jej vždy používali jako lék na bolest břicha. První Fu Zhuan byl vyroben již v roce 1368 na počátku vlády dynastie Ming a nikdy nechyběl mezi zbožím, které se převáželo po Hedvábné stezce. Továrna na čaj Bai Sha Xi v okrese Anhua v Hunanu je prvním “novodobým” výrobcem „tmavého čaje“ hei cha v Hunanu a prvním výrobcem cihel se zlatými květy v Číně. Bai Sha Xi byla založena v roce 1940, poté v roce 1953 vyrobila první cihlu Fu se zlatými květy.
Tato 300 g cihla je založena výhradně z jarního materiálu z horských čajových zahrad v oblasti Anhua. Čaj byl fermentován pomocí patentovaného procesu továrny Bai Sha Xi a poté lisován do cihel, které mají zlatou kulturu po celém objemu cihly. Po několika dnech fermentace se cihly suší postupně při teplotě 37 °C, kdy dojde k postupnému zastevení šíření kultury, aby nedošlo k poškození čajových lístků.
Fu v čínštině znamená nejteplejší část léta, což je právě obdodí sklizně čaje pro Fu Cha. Lístky se sbírají právě během nejteplejších dní léta, což má zásadní dopad na vlastnosti výsledného čaje. Lístky sklizené v létě jsou velké a silné a obsahují více fluoru a katechinů než jarní lístky. Díky tomu by měl výsledný čaj chutnat výrazně hořce, ale není tomu tak, neboť hořká chuť je eliminována během procesu fermentace (kupení lístků podobně jako u čaje Pu Er). Čajové lístky tradičně nepocházejí jen z provincie Hunan, ale také z provincií Shaanxi a Sichuan. Z pohledu čínské medicíny je Fu Cha je mimořádně příznivý pro trávicí trakt člověka. Lehce zahřívá organismus, což je pro trávení příznivé, ale hlavní harmonizační funkci plní probiotické bakterie Eurotium Cristatus, které fungují podobně jako probiotika v jiných potravinách (např. některé jogurty).
Japonští vědci se v poslední době hodně věnují studiu probiotických kultur v čaji a výsledky jen potvrzují již známý fakt, že čaje Fu Cha a Puer silně podporují spalování nezdravých tuků v těle člověka. Dle jejich zjištění má Fu Cha navíc silný harmonizační efekt na celý trávicí trakt člověka.
Forma | cihla (zhuan) 300 g |
---|---|
Země původu | Čína |
Provincie | Hunan |
Lokalita | Anhua 安化 |
Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶
Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.
Související produkty5
Goishicha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Kochi
401,79 Kč bez DPH
Japonský pohankový čaj | Hokkaido Dattan Sobacha
168,75 Kč bez DPH
2009 Starý Ying Kee Luk On | Jia Cang Liu An
336,61 Kč bez DPH
2011 Ching Yuen Cha - čaj 250ti letého muže | Bi Jia Qing Yuan
336,61 Kč bez DPH
2020 Ishizuchi Kurocha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Ehime
803,57 Kč bez DPH
Alternativní produkty1
2017 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Fu Zhuan Hei Cha - cihla 500 g
336,61 Kč bez DPH