2024 Gyokuro Tohei - Varianta: Vzorek 8 g

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 (1)Počet hvězdiček je 5 z 5
Novinka
189 bodů do věrnostního systému
Cena
189 Kč s DPH

Kód produktu
GT1006-8

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

Skladem
ks

Toto mistrovské Gyokuro vyrobil renomovaný mistr Tohei Maeshima, farmář žijící v Okabe v prefektuře Shizuoka. Pan Maeshima je v Japonsku i mimo něj po mnoho let velice proslulý mimořádnou kvalitou svého čaje Gyokuro, které vyrábí tradičním způsobem již několik desítek let. Kromě zcela manuálního zpracování je jeho Gyokuro známe svým tradičním zastíněním rýžovými rohožemi po dobu nejméně 21 dní před sklizní.

Pan Maeshima si sám pěstuje rýži a vyrábí rýžové rohože jako to dělávali čajoví farmáři za starých časů. Chuť svého čaje Gyokuro si ladí kombinací kultivarů Yabukita, Saemidori, Gokou, and Okumidori, přičemž receptura se dolaďuje s každou sklizní s ohledem na vlastnosti právě sklizeného čaje. Výsledkem je lektvar s mimořádnou dávkou umami, vyváženým poměrem rostlinné chuti, hustou až mazlavou texturou a sladkou chutí s tóny tučných lískových oříšků. Mnoho milovníků čaje Gyokuro se shoduje na tom, že právě pan Maeshima vyrábí to nejlepší Gyokuro v Japonsku. Více

Toto mistrovské Gyokuro vyrobil renomovaný mistr Tohei Maeshima, farmář žijící v Okabe v prefektuře Shizuoka. Pan Maeshima je v Japonsku i mimo něj po mnoho let velice proslulý mimořádnou kvalitou svého čaje Gyokuro, které vyrábí tradičním způsobem již několik desítek let. Kromě zcela manuálního zpracování je jeho Gyokuro známe svým tradičním zastíněním rýžovými rohožemi po dobu nejméně 21 dní před sklizní. Pan Maeshima si sám pěstuje rýži a vyrábí rýžové rohože jako to dělávali čajoví farmáři za starých časů.

Chuť svého čaje Gyokuro si ladí kombinací kultivarů Yabukita, Saemidori, Gokou, and Okumidori, přičemž receptura se dolaďuje s každou sklizní s ohledem na vlastnosti právě sklizeného čaje. Výsledkem je lektvar s mimořádnou dávkou umami, vyváženým poměrem rostlinné chuti, hustou až mazlavou texturou a sladkou chutí s tóny tučných lískových oříšků. Mnoho milovníků čaje Gyokuro se shoduje na tom, že právě pan Maeshima vyrábí to nejlepší Gyokuro v Japonsku.

Jak si vychutnat Gyokuro podle pana Maeshimy způsobem "tsuyucha"?

První nálev

  1. Připravte si misku s pokličkou, vložte do ní 4-5 g čaje Gyokuro.
  2. Nalijte asi 20 ml horké vody do Yuzamashi (japonské misky na ochlazování horké vody) a nechte ji vychladnout na asi 40 °C.
  3. Opatrně nalijte vychladlou vodu do misky. Nalévejte vodu tak, že ji lijete na vnitřní stěnu misky a voda tak lístky podtéká. Během nalévání opište kružnici kolem dokola misky.
  4. Zakryjte misku pokličkou a počkejte dvě a půl minuty.
  5. Vytvořte mezi miskou a pokličkou škvíru a můžete skrze ní začít usrkávat „nefritovou rosu“. Stačí pár kapek a pocítíte výraznou chuť umami jako dashi nebo nori a její přetrvávající dochuť , která nevyprchá ani po dlouhé době.

Druhý a třetí nálev
Použijte stejný způsob jako při prvním nálevu, ale přilejte trochu více vody a postupně mírně zvyšujte její teplotu. Můžete prodloužit čas louhování, při takto nízkých teplotách nelze čaj přelouhovat.

Tohei s oblibou říká, že "Sencha je pro uhašení žízně a Gyokuro je pro uklidnění duše". Čaj by neměl sloužit k uhašení žízně, od toho je voda, ale k vychutnání si síly přítomného okamžiku. Čaj se svou vůní a chutí je médium, které to umí zprostředkovat.

Dojezte své Gyokuro
Po druhém nebo třetím nálevu zalijte listy trochou ponzu (Ponzu ポン酢 - citrusová sojová omáčka) a sušených vloček bonito (Katsuobushi 鰹節 - dušený, uzený a fermentovaný pruhovaný tuňák) a dobře promíchejte. Skvěle si jej vychutnáte jako ohitashi.

Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Japonsko
Lokalita Shizuoka, Okabe 岡部町
Kultivar Gokou ごこう, Yabukita やぶきた, Okumidori おくみどり, Saemidori さえみどり