2017 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Fu Zhuan Hei Cha - cihla 500 g - Varianta: Cihla 500 g
Fuzhuan Cha je jedním z nejznámějších tmavých čajů z Hunanu. Vznik tmavého čaje z Hunanu (Fuzhuan Cha) je úzce spjatý s nomádskými národnostmi severu a západu Číny. Okres Anhua se nachází v pohoří Wuling v západní části provincie Hunan. Je vesměs pokryt hlubokým lesem a má světový unikát - tillitové horniny vytvořené ledovcem asi před šesti sty miliony let. Obdobím produkce tohoto čaje je každoročně léto, odtud název Fuzhuan Cha, „Fu“ znamená v čínštině léto. Vynikající čajový materiál z Anhua a jeho důmyslné zpracování vede nejen ke skvělé kvalitě čaje samotného, ale take k produkci specifického druhu hub, které jsou velmi prospěšné lidskému zdraví. Houba Eurotium cristatum se čínsky nazývá Jinhua, což v angličtině znamená Zlatý květ. K celé řadě zdravotních účinků Eurotium cristatumcan napomáhá přeměně monosacharidů a podporuje oxidaci čajových polyfenolů a tím zlepšuje celkovou kvalitu čaje. V neposlední řadě dělá chuť čaje jemnější a sladší. Výsledný čajový nálev má atraktivní vínově červenou barvu. Více
Fuzhuan Cha je jedním z nejznámějších tmavých čajů z Hunanu. Vznik tmavého čaje z Hunanu (Fuzhuan Cha) je úzce spjatý s nomádskými národnostmi severu a západu Číny. Dnes jsou to hlavně Mongolové, Tibeťané a Ujgurové. Strava těchto lidí se skládá hlavně z masa, mléka a chleba. Chybí jim zelenina a vláknina. Potřebují tedy čaj k trávení oleje a čaj jim taktéž pomáhá dodávat vlákninu, vitamíny a minerály. Čaj je nezbytností jejich každodenního života. Jak vypráví jeden příběh, tito lidé snadno vydrží tři dny bez jídla, ale ani jeden den bez čaje.
Okres Anhua se nachází v pohoří Wuling v západní části provincie Hunan. Je vesměs pokryt hlubokým lesem a má světový unikát - tillitové horniny vytvořené ledovcem asi před šesti sty miliony let. Oblast Anhua je bezpochyby jednou z nejvíce Bohem obdařených oblastí pro pěstování čaje na světě.
Obdobím produkce tohoto čaje je každoročně léto, odtud název Fuzhuan Cha, „Fu“ znamená v čínštině léto. Vynikající čajový materiál z Anhua a jeho důmyslné zpracování vede nejen ke skvělé kvalitě čaje samotného, ale take k produkci specifického druhu hub, které jsou velmi prospěšné lidskému zdraví. Houba Eurotium cristatum se čínsky nazývá Jinhua, což v angličtině znamená Zlatý květ. Houba Jinhua je stejně vzácná jako např. čínská Ganoderma. Samotné Eurotium cristatum může inhibovat růst bakterií a mnoha druhů jiných hub. K celé řadě zdravotních účinků Eurotium cristatumcan napomáhá přeměně monosacharidů a podporuje oxidaci čajových polyfenolů a tím zlepšuje celkovou kvalitu čaje. V neposlední řadě dělá chuť čaje jemnější a sladší. Výsledný čajový nálev má atraktivní vínově červenou barvu.
Pro zajímavost, Čína v minulosti praktikovala plánované hospodářství a to nějakých čtyřicet let. V té době se Fuzhuan Cha vyráběl a speciálně dodával severozápadním menšinám, zejména Uygurům z Xinjiang. Ve vnitrozemských provinciích se nikdy neprodával. Později studie zjistila, že mezi obyvateli Uygurů z Xinjiang bylo výrazně méně případů vysokého krevního tuku a vysokého krevního cukru v porovnání s vnitrozemskými Číňany Han, a to navzdory tomu, že Xinjiang Uygurové jedí mnohem více masa. Výsledek výzkumu ukázal, že rozdíl způsobila především spotřeba Fuzhuan Cha. Xinjiang je také jednou ze čtyř oblastí na světě, která má nadprůměrnou dlouhověkost. Poměrně vysoké procento starých lidí je ve věku nad sto let.
Velkou přidanou hodnotu Fuzhuan Cha pro lidské zdraví objevili sousední japonci v 80. letech minulého století. Studovali jeho zdravotní kvality po několik desetiletí a neustále přibývají nové a nové zdravotní studie. Čínský tmavý čaj je japonci vřele přijímán a v současné době je Japonsko hlavním dovozcem Fuzhuan Cha.
Forma | cihla (zhuan) 500 g |
---|---|
Země původu | Čína |
Provincie | Hunan |
Lokalita | Anhua, Yuntaishan 云台山 |
Kultivar | Yun Tai Shan Da Ye 云台山大叶 |
Ze semen | Ano |
Organický | Ano |
Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶
Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.
Hunanská cihla Fu Zhuan Cha 茯磚茶
Tmavý čaj má v Číně dlouhou historii, s různými typy produkovanými v několika provinciích. Mezi nejvýznamnější druhy patří tmavý čaj z Hunanu a jeho nejvýraznější variantou je Fuzhuan Cha. Původ tmavého čaje Fuzhuan Cha, je úzce spjat s nomádskými národy severní a západní Číny, jako jsou Mongolové, Tibeťané a Ujgurové. Jejich strava, bohatá na maso, mléko a chléb, postrádá vlákninu a vitamíny, takže čaj je nezbytný pro trávení a nutriční rovnováhu. Čaj považují za nepostradatelný, dokonce více než jídlo na krátkou dobu.
Eurotium cristatum (Zlatý květ)
Eurotium cristatum (E. cristatum), běžně známý jako „zlatý květ“, je dominantním kmenem v procesu mikrobiální fermentace čaje z cihel Fu.E. cristatum má příznivé biologické vlastnosti, včetně produkce enzymů, antimikrobiálních vlastností, imunitní regulace, protinádorových vlastností, schopností redukce tuku a výhod při hubnutí. Díky svým probiotickým vlastnostem lze E. cristatum kombinovat s různými druhy čajových substrátů a připravit tak různé fermentované čaje. Ještě důležitější je, že v procesu fermentace čaje může E. cristatum vylučovat různé extracelulární enzymy, včetně některých hydrolytických enzymů a oxidoreduktáz. Metabolizují a přeměňují různé chemické složky v čaji prostřednictvím řady reakcí, jako je oxidace, degradace a kondenzace, které významně ovlivňují kvalitu čaje.
Související produkty2
Goishicha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Kochi
401,79 Kč bez DPH
2020 Ishizuchi Kurocha - japonský fermentovaný čaj z prefektury Ehime
803,57 Kč bez DPH
Alternativní produkty1
2008 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Bai Sha Xi Fu Zhuan Hei Cha - cihla 300 g
255,36 Kč bez DPH