Čaje Oolong - částečně oxidované čaje - Země původu - Japonsko
Čaje Oolong jsou částečně oxidované čaje, typicky v rozsahu 10-70 %. Díky volitelné úrovni oxidace nabízejí čaje Oolong nejširší škálu chutí mezi všemi čajovými kategoriemi. Čaje Oolong lze navíc i pražit a to opět na mnoha úrovních, čímž se dále rozvíjí jejich chuť a vůně. Další zpracování jim propůjčuje nejrůznější tvary od dlouhých minimálně tvarovaných listů až po malé rolované hrudky. Tradičně se čaje Oolong vyrábějí nejvíce v Číně a na Taiwanu, nicméně se pomalu začínají objevovat i v dalších zemích produkujících čaj. Ve starší čajové literatuře, typicky v překladech z francoužštiny, je možno vidět čaje Oolong nazývané jako modré nebo modrozelené čaje. Velmi často jsou Oolongy nesprávně nazývány částečně fermentované čaje.
Uroncha Fukuoka Koushun Ichibancha - japonský celolistý Oolong z Kyushu
441,96 Kč bez DPH
Uroncha Fukuoka Sayamakaori Ichibancha - japonský celolistý Oolong z Kyushu
441,96 Kč bez DPH
Uroncha Shimizu Koushun Ichibancha - japonský Oolong z Shizuoky
255,36 Kč bez DPH
Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰
V jižním Fujianu existuje mnoho čajových kultivarů pro zpracování čaje oolong, např. Tie Guan Yin, Jin Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan a řada dalších. Jedním ze slavných čajových kultivarů z této oblasti je Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰, který je hojně vysazován v čajových zahradách oblasti Daqinshan v okrese Pinghe. Je to jeden ze čtyř slavných čajů Fujianu, další tři jsou Tie Guan Yin, skalní čaje z Wuyi a Zhangping Shui Xian. Bai Ya Qi Lan je čaj výjimečné kvality. I když je jeho zpracování podobné zpracování Tie Guan Yin, má svůj vlastní velmi osobitý charakter. Bai Ya Qi Lan je druhý nejúspěšnější exportní Oolong z jižního Fujianu, těsně před ním je Tie Guan Yin. Název tohoto Oolongu volně překládáme jako "vůně vzácné orchideje".