Probíhající akce: VŠECHNY ČERNÉ ČAJE aktuálně k zakoupení SE SLEVOU 15%. Zadejte v košíku kód PODZIM24 pro započítání slevy. Pouze do 13.10.2024.

Čaje Oolong jsou částečně oxidované čaje, typicky v rozsahu 10-70 %. Díky volitelné úrovni oxidace nabízejí čaje Oolong nejširší škálu chutí mezi všemi čajovými kategoriemi. Čaje Oolong lze navíc i pražit a to opět na mnoha úrovních, čímž se dále rozvíjí jejich chuť a vůně. Další zpracování jim propůjčuje nejrůznější tvary od dlouhých minimálně tvarovaných listů až po malé rolované hrudky. Tradičně se čaje Oolong vyrábějí nejvíce v Číně a na Taiwanu, nicméně se pomalu začínají objevovat i  v dalších zemích produkujících čaj. Ve starší čajové literatuře, typicky v překladech z francoužštiny, je možno vidět čaje Oolong nazývané jako modré nebo modrozelené čaje. Velmi často jsou Oolongy nesprávně nazývány částečně fermentované čaje.

Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰

Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰

V jižním Fujianu existuje mnoho čajových kultivarů pro zpracování čaje oolong, např. Tie Guan Yin, Jin Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan a řada dalších. Jedním ze slavných čajových kultivarů z této oblasti je Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰, který je hojně vysazován v čajových zahradách oblasti Daqinshan v okrese Pinghe. Je to jeden ze čtyř slavných čajů Fujianu, další tři jsou Tie Guan Yin, skalní čaje z Wuyi a Zhangping Shui Xian. Bai Ya Qi Lan je čaj výjimečné kvality. I když je jeho zpracování podobné zpracování Tie Guan Yin, má svůj vlastní velmi osobitý charakter. Bai Ya Qi Lan je druhý nejúspěšnější exportní Oolong z jižního Fujianu, těsně před ním je Tie Guan Yin. Název tohoto Oolongu volně překládáme jako "vůně vzácné orchideje".