Černé čaje, ve východních zemích nazývané červené čaje, jsou založeny na mistrovství dosažení vysoké úrovně oxidace v čajových listech. Zjednodušeně můžeme zpracování černého čaje shrnout do pár kroků: zavadnutí, opakované rolování pro zbavení listů vody, oxidace ve vlhkém a teplém prostředí a dosušení na slunci nebo v peci. Černé čaje jsou obecně chuťově bohaté, plné a voňavé. I když byl červený čaj poprvé zdokumentován v horských oblastech Fujianu již v období dynastie Ming (1368-1644), nikdy nebyl velmi populární mezi čínskými konzumenty. V Británii si černý čaj získal obrovskou popularitu poté, co jej v roce 1662 představila svému lidu milovnice čaje portugalská princezna Kateřina z Braganzy (která se později stala anglickou královnou). Británii se podařilo zhruba replikovat čínský proces výroby červeného čaje na čajových plantážích svých kolonií, včetně Indie a Srí Lanky.

Co je to čaj English Breakfast?

Co je to čaj English Breakfast?

Něco jako jediný správný recept pro čaj English Breakfast neexistuje. Je to spíše kategorie černých čajů než konkrétní čaj a receptů na English Breakfast může být tolik jako milovníků čaje. Je to náladový čaj spojený s ránem, který má za úkol pomoci správně začít váš den. Pomáhá mu k tomu přírodní kofein, taniny a fenoly, které mu dají dostatečnou sílu, aby zvládnul i příval mléka a cukru. Patřičná dávka žádoucí svíravosti zdůrazňuje ranní potřebu se rychle probudit a připravit na začínající den.


Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.