ČAJ - Země původu - Česká republika
Pražený kořen smetánky lékařské jemně mletý | Pampeliška víly Smetánky
263,39 Kč bez DPH
Co je to GABA čaj?
GABA je kyselina gama-aminomáselná. Je to chemická látka, která se přirozeně tvoří v mozku. Mnohé vědecké studie říkají, že při užívání jako doplněk může GABA pomoci snížit vysoký krevní tlak a podpořit celkový pocit pohody. GABA čaj je specificky zpracován s tím cílem, aby se v něm přirozeně se vyskytující kyselina GABA mohla plněji projevit, více než to umožňuje tradiční zpracování. Pití čaje GABA je jedním z nejzdravějších způsobů, jak zvýšit příjem kyseliny gama-aminomáselné.
Lao Ban Zhang 老班章 - historie a současnost
Staré čajové hory Laobanzhang se nachází pod správou oblasti Banzhang v okrese Bulangshan 布朗山乡 asi 70 km od okresního města Menghai. Je to místo plné historie a kulturního dědictví bohaté na kvalitní čaj Pu-erh známé jako „Král čaje Pu-erh“. Slovo "Banzhang" pochází z jazyka Dai: "Ba Zha", což znamená "ryba." Čínský přepis je „Banzhang.“ Na konci 90. let byl čaj Pu-erh v Yunnanu stále těžce prodávaným čajem a Laobanzhang byl ukrytý v hlubokých horách a prastarých lesích okresu Menghai. Čaj z Laobanzhang byl světu zcela neznámý.
Čínský kultivar Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰
V jižním Fujianu existuje mnoho čajových kultivarů pro zpracování čaje oolong, např. Tie Guan Yin, Jin Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan a řada dalších. Jedním ze slavných čajových kultivarů z této oblasti je Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰, který je hojně vysazován v čajových zahradách oblasti Daqinshan v okrese Pinghe. Je to jeden ze čtyř slavných čajů Fujianu, další tři jsou Tie Guan Yin, skalní čaje z Wuyi a Zhangping Shui Xian. Bai Ya Qi Lan je čaj výjimečné kvality. I když je jeho zpracování podobné zpracování Tie Guan Yin, má svůj vlastní velmi osobitý charakter. Bai Ya Qi Lan je druhý nejúspěšnější exportní Oolong z jižního Fujianu, těsně před ním je Tie Guan Yin. Název tohoto Oolongu volně překládáme jako "vůně vzácné orchideje".
Sběr a zpracování černého čaje Keemun
Oblast Qimen 祁门 se nachází v tzv. „čajovém zlatém pásu“, což je pás lokalit produkujících čaj na 30 stupních severní šířky. Místní přírodní podmínky splňují pravidlo „čtyřikrát více a jednou méně“, což znamená mnoho hor, mnoho mraků, hodně mlhy, hodně deště a málo přímého slunečního svitu, které definuje dokonalé prostředí pro růst čajovníků. Odtud pochází slavný čínský černý čaj Černý čaj Keemun (Qi Men Hong Cha 祁门红茶). Je to jeden ze tří nejznámějších černých čajů na světě, společně s černým čajem Darjeeling a černým čajem Ceylon Uva. Na rozdíl od uvedených dvou černých čajů založených na velkolistých kultivarech, které pocházejí z tropického pásma, pochází černý čaj Keemun ze subtropického pásma a jeho kultivar je typický čínský malolistý Zhu Ye Zhong 槠叶种.
Černý Keemun je legenda mezi černými čaji
Černý čaj Keemun (Qi Men Hong Cha 祁门红茶) je slavný čínský černý čaj. Vyrábí se v okrese Keemun (Qi Men Xian 祁门县) v Anhui. Je to jeden ze tří nejznámějších černých čajů na světě, společně s černým čajem Darjeeling a černým čajem Ceylon Uva. Na rozdíl od uvedených dvou černých čajů založených na velkolistých kultivarech, které pocházejí z tropického pásma, pochází černý čaj Keemun ze subtropického pásma a jeho kultivar je typický čínský malolistý Zhu Ye Zhong 槠叶种. Vyznačuje se atraktivní přírodní jemnou a sladkou krémovou chutí, která tento čaj proslavila. Mimořádný terroir okresu Keemun vytváří jedinečné podmínky pro pěstování čaje bezprecedentní kvality.
Hunanská cihla Fu Zhuan Cha 茯磚茶
Tmavý čaj má v Číně dlouhou historii, s různými typy produkovanými v několika provinciích. Mezi nejvýznamnější druhy patří tmavý čaj z Hunanu a jeho nejvýraznější variantou je Fuzhuan Cha. Původ tmavého čaje Fuzhuan Cha, je úzce spjat s nomádskými národy severní a západní Číny, jako jsou Mongolové, Tibeťané a Ujgurové. Jejich strava, bohatá na maso, mléko a chléb, postrádá vlákninu a vitamíny, takže čaj je nezbytný pro trávení a nutriční rovnováhu. Čaj považují za nepostradatelný, dokonce více než jídlo na krátkou dobu.
Dodatečně fermentované čaje Hei Cha 黑茶
Tmavý čaj (Hei Cha 黑茶) je dodatečně fermentovaný čaj, což znamená, že po oxidaci čajových lístků po sklizni tyto podstupují zrychlenou řízenou fermentaci. Pro zrychlenou fermentací je nejčastěji používán process vrstvení za vlhka ((Wo Dui 渥堆), kdy dochází k biochemickým reakcím pod vlivem působení mikrorganismů. U oxidace dochází k biochemickým reakcím při interakci se vzdušným kyslíkem a typicky trvá několik hodin. Proces fermentace může trvat několik hodin až několik měsíců, ale následně může pokračovat bez omezení desítky let.
Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨
Yiwu 易武 je jedna ze Šesti čajových hor (Liu Da Cha Shan 六大茶山) v Yunnanu vyhlášených pro své staré čajové stromy. Nachází se v okrese Mengla 勐腊县 z Xishuangbanna. Je to jedna z mála čínských čajových lokalit v tropickém pásmu. V Yiwu je poměrně dost vesnic, kde se vyrábí čaj Puer. Mezi jinými jsou to Ma Hei, Luo Shui Dong, Ding Jia Zhai, Wan Gong, Man Xiu, Tong Qing He a Gua Feng Zhai. Hlavními obyvateli vesnice Gua Feng Zhai jsou lidé menšinové skupiny Yao v počtu asi 750 lidí. Vesnice se proslavila svým čajem s komplexní silnou chutí divokých čajovníků, rychlou proměnou chuti a sladkou delikátní dochutí.
Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování
Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.
Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽
V Číně začíná podzim. Nastal čas pro sklizeň divoce rostoucích čajovníků v Dabieshan 大別山 v západním Anhui. Zde je původní místo výroby slavného žlutého čaje Huang Shan Huang Ya 霍山黃芽.
Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)
Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.
Rádce
Jak dokonale připravit čaj?
Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.
Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...
Jak si připravit hongkongský mléčný čaj?
Hongkongský mléčný čaj je nedostižný. Pokud jste milovníci čaje, je to jedna z věcí, kterou musíte ve svém životě zažít. Má krémovou texturu se sladkou a bohatou chutí a je skvělý jak horký, tak i ledový. Asi není potřeba zmiňovat, že nejvíce vám Gang Shi Nai Cha 港式奶茶 bude chutnat v Hongkongu a to nejen kvůli autentickému prostředí, ale taky kvůli místním originálním recepturám, které jsou často přísně střeženy. Autentický hongkongský mléčný čaj má svou viskozitu, texturu, chuť a vůni a také barvu. Po určité době strávené v Hongkongu se pro vás stane nepostradatelným a nezaměnitelným.
Jak si správně připravit japonský zelený čaj?
Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.
Tsuyucha つゆ茶 aneb jak si dokonale vychutnat Asahina Gyokuro
Tsuyucha つゆ茶 je způsob pití Asahina Gyokuro, který vám umožní plně si ho vychutnat. Název je kombinací slov „Tsuyu“ (rosa) a „to you“ a v současnosti je registrovanou ochrannou známkou rady Fujieda City Tea Promotion Council. Pomocí speciálního čajového náčiní a vlažné vody tento způsob pití čaje Gyokuro vyzdvihne jeho sladkost a umami na maximum. Vypití prvního nálevu při nízké teplotě vám umožní vychutnat si vlastnosti čaje Gyokuro naplno. Dále pak změnou množství vody, teploty a doby louhování si můžete vychutnat různé chutě se stejnými lístky během několika nálevů.