ČAJ - Forma - krájené sušené kousky
![Sušená kůra japonského ovoce Yuzu](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/1/1/1168fe136ba4cd53a7db9c1d9a25652b-miyazaki-organic-yuzu-peel-2358.jpg)
![Sušená kůra japonského ovoce Yuzu](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/8/7/877b8871fa02b5c40de283a4489de560-miyazaki-organic-yuzu-peel-2360.jpg)
Sušená kůra japonského ovoce Yuzu
![Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/3/3/33c5a7389c20a485cb49bc99e9059e0a-18.jpg)
Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨
Yiwu 易武 je jedna ze Šesti čajových hor (Liu Da Cha Shan 六大茶山) v Yunnanu vyhlášených pro své staré čajové stromy. Nachází se v okrese Mengla 勐腊县 z Xishuangbanna. Je to jedna z mála čínských čajových lokalit v tropickém pásmu. V Yiwu je poměrně dost vesnic, kde se vyrábí čaj Puer. Mezi jinými jsou to Ma Hei, Luo Shui Dong, Ding Jia Zhai, Wan Gong, Man Xiu, Tong Qing He a Gua Feng Zhai. Hlavními obyvateli vesnice Gua Feng Zhai jsou lidé menšinové skupiny Yao v počtu asi 750 lidí. Vesnice se proslavila svým čajem s komplexní silnou chutí divokých čajovníků, rychlou proměnou chuti a sladkou delikátní dochutí.
![Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/5/c/5c403246b225561038e37409eb5ed2ef-leaves.jpg)
Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování
Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.
![Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/7/6/7684f82bfb603aeb2e697b8a3190417c-huoshanhuangya0.jpg)
Sklizeň divokého čaje pro Tan Bei Huo Shan Huang Ya 霍山黃芽
V Číně začíná podzim. Nastal čas pro sklizeň divoce rostoucích čajovníků v Dabieshan 大別山 v západním Anhui. Zde je původní místo výroby slavného žlutého čaje Huang Shan Huang Ya 霍山黃芽.
![Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/5/1/51f7d995d1bcf6d0dc99379ed3ea661b-xiaochigan-main.jpg)
Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)
Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.
Rádce
![Jak dokonale připravit čaj?](https://goodtea.s27.cdn-upgates.com/_cache/2/c/2ca0e89097033b95984578f9a3022eca-mg-4061.webp)
Jak dokonale připravit čaj?
Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.
Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...