Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨

Vesnice Gua Feng Zhai v Yiwu 易武刮风寨

Yiwu 易武 je jedna ze Šesti čajových hor (Liu Da Cha Shan 六大茶山) v Yunnanu vyhlášených pro své staré čajové stromy. Nachází se v okrese Mengla 勐腊县 z Xishuangbanna. Je to jedna z mála čínských čajových lokalit v tropickém pásmu. V Yiwu je poměrně dost vesnic, kde se vyrábí čaj Puer. Mezi jinými jsou to Ma Hei, Luo Shui Dong, Ding Jia Zhai, Wan Gong, Man Xiu, Tong Qing He a Gua Feng Zhai. Hlavními obyvateli vesnice Gua Feng Zhai jsou lidé menšinové skupiny Yao v počtu asi 750 lidí. Vesnice se proslavila svým čajem s komplexní silnou chutí divokých čajovníků, rychlou proměnou chuti a sladkou delikátní dochutí.


Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Melounová semínka - Liu An Gua Pian 六安瓜片 - historie a zpracování

Zelený čaj Lu An Gua Pian 六安瓜片 pochází z provincie Anhui v Číně. Je uveden téměř ve všech seznamech nejznámějších čínských čajů a je široce zmiňován v celé čínské čajové historii. Lístky tohoto slavného zeleného čaje jsou několikrát pečené na dřevěném uhlí. Čaj má specifický vzhled, listy vypadají trochu jako semínka vodního melounu, a proto byl po něm i pojmenován.


Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Xiao Chi Gan 小赤甘 (Lapsang Souchong)

Když se na čínském trhu s čajem zeptáte na Lapsang Souchong, prodejci vám s největší pravděpodobností ukáží černý čaj, který není okouřený, odlišný od ortodoxního čaje Lapsang Souchong, který výrazně voní kouřem z borového dřeva. Mluvíme o čaji Xiao Chi Gan 小赤甘.

Jak dokonale připravit čaj?

Jak dokonale připravit čaj?

Co je perfektní pro jednoho, nemusí být pro druhého. Čaj bychom měli připravovat tak, aby chutnal především nám. Naše spokojenost se přenese i na druhé. Ochutnávání čaje ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří samozřejmě kvalita čaje samotného, kvalita použité vody, materiál i tvar nádobí, způsob přípravy, ale také např. okolní teplota a vlhkost, prostředí, jídlo před ochutnávkou a v neposlední řadě i naše nálada.

Pojďme se ale více zamyslet nad přípravou čaje...