Tsuyucha つゆ茶 je způsob pití Asahina Gyokuro, který vám umožní plně si ho vychutnat. Název je kombinací slov „Tsuyu“ (rosa) a „to you“ a v současnosti je registrovanou ochrannou známkou rady Fujieda City Tea Promotion Council. Pomocí speciálního čajového náčiní a vlažné vody tento způsob pití čaje Gyokuro vyzdvihne jeho sladkost a umami na maximum. Vypití prvního nálevu při nízké teplotě vám umožní vychutnat si vlastnosti čaje Gyokuro naplno. Dále pak změnou množství vody, teploty a doby louhování si můžete vychutnat různé chutě se stejnými lístky během několika nálevů.

  1. Do misky s pokličkou vložte asi 3 g čajových lístků.
  2. Nalijte asi 20 ml horké vody do ochlazovátka (yuzamashi) a nechte vychladnout na asi 40 °C.
  3. Jemně nalijte vychladlou vodu kolem čajových lístků po vnitřní straně misky.
  4. Zakryjte misku pokličkou a počkejte asi dvě a půl minuty.
  5. Držte misku v levé ruce, mírně posuňte víčko, aniž byste ho sundali, a usrkávejte nektar, který vytéká z mezery mezi miskou a víčkem. Lístky musí zůstat v misce.
  6. U druhého nálevu postupujte stejně jako u prvního, ale použijte přibližně 30 ml vody a mírně zvedněte teplotu. Louhujte asi 1 minutu.
  7. U třetíto nálevu použijte asi 35-40 ml vody a teplota by měla být kolem 55 °C. Louhujte 1-2 minuty.
  8. Dojezte své Gyokuro. Listy čaje Gyokuro jsou měkké a dají se jíst. Můžete si je udělat ještě chutnější přidáním ponzu omáčky a vloček bonito podle vaší chuti.

Pozn.:
Omáčka Ponzu ポン酢 - citrusová sojová omáčka
Sušené vločky bonito - Katsuobushi 鰹節 - dušený, uzený a fermentovaný pruhovaný tuňák