Tsuyucha つゆ茶 aneb jak si dokonale vychutnat Asahina Gyokuro
Tsuyucha つゆ茶 je způsob pití Asahina Gyokuro, který vám umožní plně si ho vychutnat. Název je kombinací slov „Tsuyu“ (rosa) a „to you“ a v současnosti je registrovanou ochrannou známkou rady Fujieda City Tea Promotion Council. Pomocí speciálního čajového náčiní a vlažné vody tento způsob pití čaje Gyokuro vyzdvihne jeho sladkost a umami na maximum. Vypití prvního nálevu při nízké teplotě vám umožní vychutnat si vlastnosti čaje Gyokuro naplno. Dále pak změnou množství vody, teploty a doby louhování si můžete vychutnat různé chutě se stejnými lístky během několika nálevů.
Do misky s pokličkou vložte asi 3 g čajových lístků.
Nalijte asi 20 ml horké vody do ochlazovátka (yuzamashi) a nechte vychladnout na asi 40 °C.
Jemně nalijte vychladlou vodu kolem čajových lístků po vnitřní straně misky.
Zakryjte misku pokličkou a počkejte asi dvě a půl minuty.
Držte misku v levé ruce, mírně posuňte víčko, aniž byste ho sundali, a usrkávejte nektar, který vytéká z mezery mezi miskou a víčkem. Lístky musí zůstat v misce.
U druhého nálevu postupujte stejně jako u prvního, ale použijte přibližně 30 ml vody a mírně zvedněte teplotu. Louhujte asi 1 minutu.
U třetíto nálevu použijte asi 35-40 ml vody a teplota by měla být kolem 55 °C. Louhujte 1-2 minuty.
Dojezte své Gyokuro. Listy čaje Gyokuro jsou měkké a dají se jíst. Můžete si je udělat ještě chutnější přidáním ponzu omáčky a vloček bonito podle vaší chuti.