Postup louhování je principiálně vždy stejný, ale množství čaje, teplota vody, doba louhování atd. se může u každého jednotlivého druhu čaje lišit. Neexistuje žádná příručka, která by nás naučila jeden ideální způsob přípravy dokonalého šálku čaje. Ačkoli by se určité druhy čaje měly obecně připravovat určitými způsoby, je nejdůležitější dodržet teplotu vody a dobu louhování přizpůsobit svým osobním chuťovým preferencím. Parametry louhování se mohou měnit i s ohledem na rozdíly v obsahu minerálních látek ve vodě.

Gyokuro nebo Gyokuro Karigane
Čajové lístky: 6 g  (1 polévkové lžíce)
Teplota vody: 60-70 °C
Množství vody: 150 ml
Doba louhování: 90-120 s

Nejvíce ceněné vlastnosti čaje Gyokuro jsou jeho jemná sladká chuť, elegantní vůně a méně hořkosti oproti čajům Sencha. Pro dosažení těchto vlastností je potřeba použít nižší teplotu, která může u těch nejkvalitnějších čajů klesnou až na 40-45 °C. Gyokuro lze připravovat i studenou cestou.

Sencha nebo Sencha Karigane
Čajové lístky: 6 g  (1 polévkové lžíce)
Teplota vody: 80 °C
Množství vody: 150 ml
Doba louhování: 60 s

Čaje Sencha jsou harmoniicky vyvážené a měly by disponovat osvěžující vůní, jemnou chutí a dávkou delikátní žádoucí svíravostí. Hořce-sladkou chuť definuje především kofein a katechiny, vytvořené v lístcích jako obrana proti UV záření. Příliš dlouhé louhování může chuť posunout do nepříjemné úrovně. Pro jemnější chuť snižte teplotu louhování a prodlužte čas.

Sencha Fukamushi
Čajové lístky: 6 g  (1 polévkové lžíce)
Teplota vody: 80 °C
Množství vody: 150 ml
Doba louhování: 40-45 s

Sencha Fukamushi má hluboce spařené lístky, které mají tendenci se drolit, čímž se louhuje rychleji než méně spařené druhy čaje Sencha. Pokud si vyladíme přípravu pro konkrétní čaj, dokáže být Sencha Fukamushi delikátně sladká bez známek hořké chuti.

Genmaicha nebo Genmaicha Matcha-iri
Čajové lístky: 6 g  (1 polévkové lžíce)
Teplota vody: 80 °C
Množství vody: 150 ml
Doba louhování: 60 s

Genmaicha je směs zeleného čaje a pražené rýže. Někteří milovníci tohoto čaje zalévají Genmaichu vodou hned po varu, aby dostali co nejvíce chuti z pražené rýže. Stejně tak v japonských restauracích typicky Genmaichu zalévají vodou hned po varu. Vyšší teplota však připraví chuť čaje o sladké tóny zeleného čaje. Volba teploty je věc osobní preference.

Houjicha nebo Houjicha Karigane
Čajové lístky: 6 g  (2 polévkové lžíce)
Teplota vody: 95-100 °C
Množství vody: 150 ml
Doba louhování: 15-30 s

Houjicha má pouze polovinu hmotnosti čajových lístků Sencha; je o 50 % lehčí. Použijte tedy asi dvojnásobek čajových lístků pro stejné množství vody. Chcete-li získat z čaje Houjicha výtečné ořechové aroma, spařte čajové lístky pouze krátce ve vroucí vodě.