Bancha je běžný každodenní čaj. Ale slyšeli jste o sannen bancha (三年番茶)? Název se překládá jako „tříletá bancha“ a ve skutečnosti existují dva různé způsoby, jak ji vyrobit: zráním čaje po dobu tří let nebo ponecháním čajových keřů růst po dobu tří let.

Způsob zrání čaje po dobu tří let jako by se datoval do starých časů, kdy se čaj dával do čajových dóz, přikrýval japonským papírem, uzavíral a skladoval tři roky. V dnešní době je běžné používat při výrobě sannen bancha tužší a vyzrálejší listy letní nebo podzimní sklizně. Listy se pak spaří, suší a zrají 3 roky při pokojové teplotě. Na úplný závěr se také lehce opečou.

Dalším způsobem výroby sannen bancha je nechat čajové keře růst tři roky bez sklizně. Tento způsob se stává běžným, když se snažíte získat zpět opuštěná čajová pole. Čajové keře ponechané bez dozoru rostou do výše, překonávají lidskou výšku a větve jsou silnější. Celé větve se v zimě stříhají a používají se k přípravě tohoto čaje. Nakrájí se, spaří, suší a lehce orestují. Protože je zde více nasekaných větví než listů, má tento čaj neobvyklý vzhled připomínající dřevěné štěpky.

Obě tyto metody produkují lehčí, jemnější čaj, který má nižší obsah dráždivých látek, jako je kofein a katechiny. Sannen bancha si tedy mohou vychutnat lidé všech věkových kategorií a kdykoli během dne.

Je velmi univerzální a lze jej připravit na několik různých způsobů. 5g čaje můžete louhovat 200ml vroucí vody 2-3 minuty, ale pro aromatičtější čaj je také v pořádku spařit lístky v horké vodě 10-15 minut. V tomto případě použijte 10-15g čaje na 1L. V letním období je osvěžující zejména jako studený nálev s použitím 10-15g listů s 1l vody a ponecháním pár hodin uležet v lednici. A konečně, čaj se švestkovou omáčkou nabízí skvělý způsob, jak bojovat s únavou. Rozmačkejte jednu umeboshi – japonskou nakládanou švestku s trochou strouhaného zázvoru a špetkou sójové omáčky a navrch nalijte uvařenou sannen banchu.

Jaký skrytý, ale naprosto úžasný čaj!