Co je GABA?

GABA je kyselina gama-aminomáselná. Je to chemická látka, která se přirozeně tvoří v mozku. Mnohé vědecké studie říkají, že při užívání jako doplněk může GABA pomoci snížit vysoký krevní tlak a podpořit celkový pocit pohody.

Co je čaj GABA?

Je to čaj, který je specificky zpracován s tím cílem, aby se v něm přirozeně se vyskytující kyselina GABA mohla plněji projevit, více než to umožňuje tradiční zpracování. Pití čaje GABA je jedním z nejzdravějších způsobů, jak zvýšit příjem kyseliny gama-aminomáselné.

Zpracování čaje GABA

Ihned po sklizni se čaj rozloží venku do tenké vrstvy pro zavadnutí. Po dokončení zavadání se čaj naloží do stroje Da Lang 大浪. Použití tohoto stroje je obvykle vyhrazeno pro výrobu oolongu. Při zpracování čaje GABA se však použití stroje Da Lang stalo běžným krokem. Je to především proto, že v něm lístky projdou rovnoměrnou velmi lehkou oxidaci. Tento proces zabere 2-3 hodiny.

Následující speciální výrobní krok udělá z klasického čaje GABA čaj. Je k tomu zapotřebí stroj Yan Yang Ji 厭氧機, což je uzavřená anaerobní komora. Odstranění kyslíku a zavedení dusíku způsobí, že čaj produkuje vyšší hladinu kyseliny GABA, než by umožňovalo běžné zpracování. Čaj zůstane v komoře po dobu 12 hodin. Po ukončení expozice dusíkem se čaj opět vrací do stroje Da Lang. Celý tento cyklus se opakuje třikrát. S každým cyklem se hladina GABA v čaji zvýší. Běžně zpracovaný čaj má v průměru asi 80 mg GABA na 100 g hotového čaje. Nazýváme-li čaj GABA, musí obsahovat alespoň 150 mg GABA na 100 g čaje, v opačném případě nemá právo se tak pojmenovávat. 

Po třech cyklech ve strojích Da Lang a Yan Yang Ji pokračujeme ve zpracování čaje. Typicky je dalším krokem rolování. Na jednu bambusovou podložku se vleze 13-15 kg čaje, což je zároveň dávka do rolovacího stroje. Po rolování prochází čaj sušičkou a poté se vrací zpět na bambusovou podložku.

Odtud je to v podstatě návrat ke standardnímu zpracování čaje. Rolování, válcování a opětovné sušení a návrat na bambusovou podložku. Kroky rolování, válcování a sušení se opakují tak dlouho, dokud čaj není podle představ mistra výroby. Během zpracování se čajové lístky změní ve všech aspektech, tvaru, barvě i vůni.

Jak GABA proces ovlivňuje chuť a vůni čaje?

Proces zpracování čaje GABA propůjčuje čajovým lístkům jedinečnou kyselou, vyjímečně sladkokyselou a lehoučce pikantní chuť. Na samém začátku čajů GABA byla chuť změněna do té míry, že nebylo ani možné rozeznat původní čaj. Chuť byla výrazně kyselá a doprovázená nepříjemným zápachem. Postupem času, díky výraznému zlepšení procesu výroby čaje GABA, se změna chuti posunula z negativní do pozitivní a kvalitnější čaje GABA se mohou pochlubit pikantními tóny a příjemnou vůní. Vždy ale záleží na druhu čaje a konkrétním procesu výroby.

Původ čaje GABA

Kořeny čaje GABA sahají až do Japonska, kde byl vyvinut unikátní proces jeho výroby. Klíčovou postavou při objevu čaje GABA byl prof. Tsushida. V roce 1987 on a jeho kolegové z National Tea Research Institute hledali, jak prodloužit trvanlivost čerstvých čajových lístků. Experimentovali s balením sklizených čajových lístků v anaerobních podmínkách, stejně jako se to dělá s čerstvou zeleninou.

Po prozkoumání čajových lístků bylo zjištěno, že obsah GABA a alaninu v čaji exponenciálně vzrostl. Studie také zjistila, že kyselina glutamová a kyselina asparagová téměř zmizely. Zpočátku byl výzkum prováděn se zeleným čajem, ale později bylo zjištěno, že hladiny GABA se zvýšily také v černém čaji a v Oolongu. Na základě těchto zjištění začaly další experimenty se zpracováním čaje s cílem zvýšit množství GABA v čajovém listu.

Tato inovativní metoda se nakonec dostala na Taiwan, kde se výroba čaje GABA zdokonaluje více než deset let.